Aj Záhorie má svoje more s pieskovými plážami

Rozhorúčený jemný piesok na pláži, len pár metrov odtiaľ vzácny tieň starých borovíc, pivo za jedno euro. Keď ukážete fotografie z pláže susedom, budú si myslieť, že ste boli na drahej dovolenke niekde pri mori. Stačí pritom zájsť na Záhorie. Rekreačné stredisko Gazárka v Šaštíne-Strážach je výborným príkladom toho, čo nám príroda ponúka. Aj toho, ako tieto dary prírody nevieme zhodnotiť.

04.08.2010 16:20
Jazero Gazárka Foto:
Jazero Gazárka v Šaštíne.
debata

Pre oblasť Záhoria sú typické borovicové lesy plné húb a jemného piesku. Na Gazárke možno nájsť šťastné spojenie jemného piesku a vody. Niekoľko umelo vytvorených jazier po ťažbe piesku poskytuje naozaj zaujímavé podmienky na kúpanie. Viac ako Slováci túto lokalitu poznajú turisti zo susednej Českej republiky.

„Načo by sme chodili za drahé peniaze k moru, keď všetko, čo potrebujeme, máme aj tu. A za pár korún, teda u vás už eur,“ prezradila dôvod pobytu na Gazárke Helena Preissová z okolia Zlína. Za kúpanie v jazerách nezaplatíte ani euro, za parkovanie auta na celý deň pred areálom jedno euro. Chatky v areáli sa dajú prenajať naozaj za najnižšie ceny, vhodné sú však len pre menej náročných návštevníkov. V blízkosti jazier sa dajú prenajať aj lepšie vybavené chaty od súkromných vlastníkov.

„Voda je vynikajúca, teplučká. Ale najväčší poklad pre naše deti je piesok na pláži,“ dodáva Preissová, ktorá si dovolenku na Záhorí užívala v najhorúcejších júlových dňoch. Pre najmenšie deti je pláž pri druhom jazere obrovským pieskoviskom. Častejší návštevníci Gazárky však vedia, že v auguste už býva vo vode problém so sinicami. Prevádzkovateľ areálu, ktorým je mestská spoločnosť Gazárka, však do zlepšenia jej kvality neinvestuje. Celý areál sa roky drží na rovnakej úrovni, ktorá náročnejšieho návštevníka nemôže uspokojiť.

So stravou nie je na Gazárke väčší problém, stánkov s bežným rýchlym občerstvením je tu dostatok, aj ceny sú prijateľné. Komu by rýchle občerstvenie zo stánkov nestačilo, môže vyskúšať pizzériu. Okrem pizze a cestovín v nej ponúkajú aj slušný výber ďalších mäsitých aj bezmäsitých jedál za dobré ceny. Pri prvom jazere sa dajú požičať vodné bicykle, nijaké nadštandardné služby však v areáli nehľadajte. Na rozdiel od parádnych akvaparkov sú jazerá na Gazárke ako stvorené pre návštevníkov s tenkou slovenskou peňaženkou.

Trnavský kraj ponúka najlepšie podmienky na kúpanie v jeho južnej časti. Veľký Meder, Galanta, Horné Saliby, Vincov les pri Sládkovičove sú istoty, ktoré sklamú len málokedy. Gazárka v Šaštíne-Strážach je oproti nim dobrou, ale predovšetkým lacnou alternatívou, pri ktorej nemusíte hľadieť do peňaženky.

Užitočné info

Ak si správne vyberiete termálne kúpalisko, urobíte niečo aj pre svoje zdravie. Prakticky všetky termálne vody majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Napríklad voda v bazéne v Koplotovciach má podľa odborníka na vody Augustína Rebra zloženie rovnaké ako slávna piešťanská voda a je priam predurčená na terapeutické účely.

Ďalšie možnosti kúpania v kraji


Veľký Meder
Najväčší kúpaliskový areál v celom Trnavskom kraji má deväť bazénov, z toho tri vonkajšie. Až päť toboganov vrátane dvoch celoročných. Novinkou roku 2010 je interaktívne vodné ihrisko Vodná veža. Areál je otvorený 365 dní v roku.

Horné Saliby
Menšie termálne kúpalisko s celoročnou prevádzkou vzniklo po rozdelení pôvodného populárneho kúpaliska v Diakovciach medzi dve susediace obce. Kým Diakovce stagnujú, Horné Saliby ponúkajú pokojné kúpanie.

Vincov les
Ďalšie z termálnych kúpalísk v južnej časti kraja ponúka návštevníkom päť bazénov. V najhorúcejších letných dňoch bol problém s kapacitou, nie každý záujemca sa do areálu dostal.

Koplotovce
Pravdepodobne najmenšie kúpalisko na Slovensku má len jediný okrúhly sedací bazénik. Termálna voda má dokázateľne liečivé účinky na kožné problémy, výborná je aj na žalúdočné ťažkosti.

cestovanie trnava
debata chyba