Vadaš. Raj slnka, vĺn a zábavy pri Dunaji

Jedno z najväčších slovenských kúpalísk Vadaš v Štúrove si tento rok oblieklo nové plavky. Obnovil sa celý areál, postavili sa nové chodníky, pribudol bazén, ktorý človeku po únavnom dni v práci ochotne masíruje chrbát. No predovšetkým, Vadaš má túto sezónu asi o tretinu nižšie ceny.

17.08.2010 14:45 , aktualizované: 18.08.2010 06:00
Štúrovo, kúpalisko Foto:
Kúpalisko v Štúrove sa oplatí navštíviť.
debata

Celodenný lístok pre dospelého stojí 6 eur. „V cene je pritom už zahrnuté parkovanie, vstup do perličkového bazéna a tiež na rodinný tobogan,“ naznačila hovorkyňa rekreačného areálu Katarína Mikulcová. Vlani ľudia za vstup platili 9,65 eura. Takisto si museli priplatiť 4,65 eura za ležadlo so slnečníkom. Tento rok sa tieto ocitli v cene lístka. No pozor! Treba prísť skoro ráno, pretože ležadlá sa rozchytajú medzi návštevníkmi raz-dva.

Podobne je to aj s parkovaním. Nájsť miesto cez víkend tesne pred obedom je mimoriadne ťažká úloha. Aby človek nemusel s rodinou krúžiť po parkoviskách niekoľko minút, dá sa zaparkovať ešte pred vjazdom do areálu v niektorej z uličiek, centrum Štúrova je blízko.

Návštevníci si obnovený areál pochvaľovali. Mladý pár zo Zlatých Moraviec mal len dve výčitky. „Škoda, že občas býva odstavený dlhý tobogan a tiež, že to kúpanie nie je prístupné v noci,“ s úsmevom povedala Jana Boďová. Neraz sa tu pozabudli natoľko, že ich museli po ôsmej hodine večer, keď sa zatvára, vyháňať.

Novinkou na kúpalisku, ktoré pojme viac ako 10-tisíc návštevníkov, je veľký bazén Relax so 16 podvodnými ležadlami, dvoma masážnymi lavicami a chrličmi, ktoré masírujú chrbát a ramená. Deti sa bláznia pri akvazorbingu – snažia sa chodiť po vode vo veľkých priesvitných guliach. Do bazénu s umelým vlnobitím sa v pravidelných intervaloch nahrnú desiatky ľudí, odvážlivci sa natlačia dopredu k veľkým lopatám, ktoré spúšťajú vysoké vlny.

Rodičia s deťmi sa môžu spúšťať na širokom rodinnom tobogane. Vedie k nemu miniopičia dráha, ktorá je však väčšinu času obsadená rozvešanými drobizgami. V blízkom okolí si možno zahrať minigolf, je tu streetbalové ihrisko, ihrisko pre plážový volejbal, ostrov ponúka jazdu na koni, vodné bicyklovanie či rybolov.

Komu to nestačí, môže si poriadne ponaťahovať nohy počas akva aerobiku. Záujemcovia sa môžu prichystať každý utorok, štvrtok, sobotu a nedeľu o 14. hodine v bazéne s vlnami.

Komplex ponúka viacero možností ubytovania. Od trojhviezdičkového Hotela Thermal s detským kútikom, vyhliadkovou terasou, cez chatky až po autokemping. Počas prechádzok po okolí sa nedá vynechať výhľad z Mosta Márie Valérie smerom na ostrihomskú katedrálu.

Užitočné informácie

Kúpalisko je otvorená od júna do konca augusta každý deň od 9. do 20. hodiny. Dospelí za vstup zaplatia 6 € (po 17. hodine 3 €), v cene je parkovné, ležadlo, slnečník, vstup do perličkového bazéna a tiež na rodinný tobogan; vstupné pre deti do 15 rokov je 3,50 € (po 17. hodine 1,50 €). Desaťvstupová permanentka stojí 54 €.

Ďalšie tipy na kúpanie

Podhájska
Sem prúdia stovky turistov za liečivým termálnym prameňom. Tunajšia voda má podobné liečivé účinky ako Mŕtve more, a tak netreba cestovať veľkú vzdialenosť do Jordánska alebo Izraela.

Štrand
Vyhľadávané Kúpalisko Štrand Emila Tatárika v Nových Zámkoch sa skrýva na okraji mesta na Bezručovej ulici. Je približne 100 kilometrov od Bratislavy a asi 40 kilometrov od Nitry.

Svetove Slovensko, Nitra
debata chyba