Strediská na Slovensku majú konkurenciu, v Rakúsku stavili na zľavy

Na 860 kilometrov zjazdoviek sa môžu v zimnej sezóne tešiť návštevníci najväčšieho rakúskeho lyžiarskeho raja Ski amadé, ktorý tvorí päť regiónov. Vedenie rovnomenného združenia vo Viedni predstavilo ponuku pre tohtoročné zimné mesiace. Sezóna oficiálne štartuje koncom novembra.

04.11.2010 17:38 , aktualizované: 06.11.2010 07:13
Dolomity, lyžovačka Foto:
V Dolomitoch stačí jediná permanentka na 478 lanoviek a 1200 kilometrov upravených zjazdoviek.
debata

Združenie vzniklo pred desiatimi rokmi. Zastrešuje 22 prevádzkovateľov lanoviek z piatich lyžiarskych regiónov. Medzi ne patrí Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig a Grossarltal. Celkom 85 percent z 860 kilometrov ich zjazdoviek je zasnežovaných. Pod tento zväz spadá aj 270 vlekov a lanoviek a 260 horských chát a reštaurácií.

K svojmu desiatemu výročiu pripravil zväz napríklad „4=3 balíček“. Od 19. decembra do 1. apríla štyri nocľahy vo vybraných zariadeniach a štvordňový skipas budú za cenu troch dní. V ponuke sú aj víkendové zľavy pre deti a mládež. V predpredaji je možné výhodnejšia permanentka na celú sezónu. Aj rodiny chcú nalákať na zľavy a permanentky pre deti zdarma.

Eisinger pripomenul, že vo všetkých lokalitách stačí jediný skipas. Práve kvôli tomu si však vzal združenie Ski amadé na mušku rakúsky antimonopolný úrad. Skúma, či medzi prevádzkovateľmi nie je kartelová dohoda o cenách. Eichinger tvrdí, že ceny, ktoré minulý rok vzrástli o tri percentá, si určujú samotní prevádzkovatelia.

Do modernizácie, údržby existujúcich a stavbu štyroch nových lanoviek poputuje v zime takmer 50 miliónov eur. Ďalších 23 miliónov združenie investuje do rozšírenia zjazdoviek a parkovísk či snežných diel. Združenie verí, že vylepšovanie podmienok a zľavy privedú opäť viac turistov a lyžiarov. Podľa Eisingera tržby za minulú sezóny oproti tej pred dvoma rokmi stúpli o 2,2 percenta na 183 miliónov eur.

V regióne je 145 modrých zjazdoviek o dĺžke 280 kilometrov, 180 červených zjazdoviek merajú 483 kilometrov a tridsať čiernych 97 kilometrov. Záujemcom je k dispozícii viac ako 94-tisíc lôžok v ubytovacích zariadeniach.

debata chyba