Plitvické jazerá boli krajom Vinnetua

Prírodná nádhera z Chorvátska - "Plitvické jazerá" sú jedným z najkrajších národných parkov v Európe. Práve ich krása bola inšpiráciou pre západonemeckých filmárov, aby aj v ich okolí natáčali neodmysliteľné zábery zo série filmov o apačskom náčelníkovi Vinnetouvi.

28.06.2005 10:04 , aktualizované: 03.07.2005 07:04
debata

Okrem priestoru Plitvických jazier sa scény o slávnej literálnej postave Karla Maya točili i v povodí rieky Omyš (pozri článok „Omišská riviéra“).

Národný park

Plitvické územie, na ktorom sa nachádzajú krasové útvary, vrátane nádherných jazier je národným parkom od roku 1949. (Bolo to obdobie tesne po druhej svetovej vojne, kedy sa formovala socialistická Juhoslávia. Išlo o federáciu juhoslovanských národov pod vedením niekdajšieho hlavného veliteľa partizánov – maršala J. P. Tita.) V hornatom a lesnom prostredí sa nachádza 16 jazier s krištáľovou modro-zelenou vodou.

Voda do nich priteká z riek a potôčikov, ktoré sú prepojené nádhernými vodopádmi, kaskádami a vápencovo-travertínovými bariérami. Hlavnú prítokovú zásobu však tvoria Biela a Čierna rieka. Výnimočné prírodné útvary, vodopády, bohatá fauna a flóra priťahujú návštevníkov z celého sveta. Preto je samozrejmosťou, že tento národný park je zaradený do svetového dedičstva UNESCO. Jazerá sa rozkladajú stupňovito nad sebou. Najvyšší vodopád je Plitvica, kde voda prítokového potoka padá z visiaceho bočného údolia do okolo 70–73m hlbokej Koranskej priepasti. Na mieste nazvanom Sastavci sa stretávajú takmer všetky pozemné i podzemné toky z celého územia parku.

Živá príroda

Celá sústava sa rozprestiera medzi pásmom Malé Kapely a Ličkej Plješevice. Tá čiastočne tvorí hranicu s Bosnou a Hercegovinou. Ide o kraj známy pod menom Lika. Národný park sa nachádza v jeho východnej časti. Jazerá sa rozkladajú na rozlohe 192 km štvorcových, v nadmorskej výške 500 – 640 m nad morom. Celá sústava jazier je bezprostredne obklopená zalesnenými masívmi dosahujúcimi výšku 1300m. Jazerná sústava je dlhá 8 km a delí sa na skupinu Dolných (štyri jazerá) a Horných jazier (dvanásť jazier). Najväčšie jazero sa nachádza medzi hornými a nesie názov Kozjak (0,84 km štvorcových).

Aby sa udržal v Národnom parku stabilný ekosystém, majú preň dôležitý význam lesy, ktoré zaberajú približne tri štvrtiny jeho plochy. Sú  hlavnou zásobárňou vody, lebo sa starajú o jej rovnomerný prísun – udržujú vlhkosť a ovplyvňujú pravidelnosť zrážok. Národný park so svojimi sladkovodnými plochami umožňuje prežitie mnohým rybám. Rovnako poskytuje životný priestor ohrozeným živočíšnym druhom – medveďom hnedým, vlkom, vydrám, mačkám divým, rysom. V lesoch okolo jazier žije i ďalšia zver, typická pre Európu. Sú to srny, jelene,  diviaky, líšky, jazvece a kuny a iné.

Najvyššie položeným jazerom je Prošćanske jazero vo výške 639 m n. m. V dolnej časti celej jazernej sústavy je približne 20 jaskýň. Teplota vody v jazerách v priemere dosahuje 24 stupňov Celzia.

Prístup k jazerám

Viaceré chorvátske cestovky organizujú k Plitvickym jazerám fakultatívne výlety. V prípade, že ste v Chorvátsku automobilom,  odporúčame vám jednodňový výlet, počas ktorého budete mať dostatok času na spoznanie možno najkrajšieho vnútrozemského kúta Chorvátska.

Od morského pobrežia je najlepším východiskovým miestom k Plitvickým jazerám prímorské mestečko Karlobag. Nachádza sa južne od Jablanca v blízkosti diaľnice a Velebitského prielivu. Osada Plitvice leží pri kvalitne vybudovanej ceste E 71, ktorá je nosným spojením medzi jadranským pobrežím v Dalmácii a chorvátskym vnútrozemím. Do osady Plitvice je vhodné komunikačné prepojenie zo Zadaru a Šibenika. Okrem toho vedú do národného parku menšie cesty zo Senja a Karlobagu. Plitvice sú vzdialené od Zadaru približne 150 km, z Karlobagu 110 km a zo Senja 90 km.

Kúpanie a plavba loďou sú povolené len na označených miestach. Ozajstným rajom pre športových rybárov je jazero Kozjak, ako aj dve  jazerá Ciginovac a Prošćansko jazero, ktoré sú viac v ústraní. Ak si chcete zachytať ryby, tak si musíte zabezpečiť rybárske povolenie, ktoré vydáva vedenie Národného parku (Uprava Nacionalnog parka).

Sprístupnenie Národného parku

  • Národný park, ktorý má dva vchody je otvorený od 8:00 – 19:00 h. Automobil si môžete odstaviť na strážených parkoviskách.
  • Cena vstupenky: od 1. júla do konca septembra deti vo veku od 7 – 18 r. zaplatia 55 Kn za osobu (do 7 r. zadarmo) a nad 18 r. 95 Kn za osobu (mimo sezóny je to 45 a 80 Kn.)
  • V cene vstupenky je zahrnutá aj jazda špeciálnym výletným vláčikom, prípadne plavba loďkou po jazere Kozjak. Každý návštevník dostane orientačný plán.
  • Turisti, ktorí k Plitvickým jazerám prichádzajú od Jadranského pobrežia (Zadar, Split), sa do národného parku dostanú horným vchodom č. 2 (Ulaz 2) v oblasti horných jazier.
  • Pri veľkom jazere Kozjak sú reštaurácie, ubytovne a pošta. Odtiaľto sa môžete plaviť loďou po jazere, alebo sa vybrať na turistický či rybársky výlet, či na cestu do divokej prírody. Približne 5 km ďalej na sever sa dostaneme k vchodu č. 1 (Ulaz 1). Odtiaľto je prístup ku Koranskej priepasti s úchvatným vodopádom rieky Plitvica.
debata chyba