Z Černobyľu bude v roku 2011 turistická atrakcia

Turisti budú môcť pravdepodobne už čoskoro navštíviť uzavretú oblasť v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne, kde sa odohrala najhoršia jadrová nehoda v dejinách ľudstva.

13.12.2010 14:51 , aktualizované: 28.12.2010 06:00
Černobyľ Foto:
Pred 24. rokmi za dnes prázdnymi oknami bytov žili obyvatelia mestečka Pripjať ako všade inde. Dnes je to mesto "duchov". V pozadí jadrová elektráreň s poškodeným 4. reaktorom "odetým" do ochranného sarkofágu.
debata

Ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie informovalo, že takzvanú černobyľskú zónu budúci rok otvoria pre tých, ktorí sa chcú niečo dozvedieť o jadrovej tragédii spred 24 rokov.

Černobyľský reaktor číslo 4 vybuchol 26. apríla 1986, čo spôsobilo rozšírenie radiácie do rozsiahlej časti Severnej Európy. Stovky tisícov ľudí presídlili z oblastí zamorených rádioaktívnym spadom a u mnohých z nich sa vyskytli dýchacie problémy. Úrady uviedli, že oblasť je teraz pre turistov bezpečná.

Ministerstvo v pondelok tiež dodalo, že dúfa v dokončenie nového, bezpečnejšieho krytu, ktorý stavajú nad reaktorom. Ukončenie stavebných prác predpokladajú do roku 2015. Projekt v hodnote 505 miliónov amerických dolárov (381 miliónov eur) je financovaný z peňazí od medzinárodných darcov.

debata chyba