Najdrahší vianočný strom si užívajú moslimovia, stojí totiž v Abú Zabi

Do Abú Zabi, hlavného mesta Spojených arabských emirátov, už prišli Vianoce. V jednom z jeho luxusných hotelov Emirates Palace odhalili údajne najdrahší vianočný stromček na svete. Ozdoby na ňom stáli vyše 11 miliónov dolárov.

16.12.2010 09:29
Vianočný stromček, Emirates Palace Foto:
Vianočný megadrahý stromćek v Emirates Palace.
debata

„Je to najdrahší vianočný strom, aký bol kedy ozdobený,“ povedal podľa agentúry AFP pri slávnostnej ceremónii generálny riaditeľ tohto 7-hviezdičkového hotela Hans Olbertz.
Samotný 13 metrov vysoký strom stojí podľa neho okolo 10 000 dolárov. „Ale ozdoby stoja viac ako 11 miliónov, myslím 11,4 alebo 11,5 milióna dolárov. Je to pravdepodobne rekord,“ dodal Olbertz s tým, že sa bude snažiť o jeho zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Ozdoby na vianočnom strome v tomto hoteli oplývajúcim luxusom nie sú hocijaké – visí na ňom 181 kúskov zdobených diamantmi, perlami, smaragdami, či zafírmi. Na otázku, či snáď taký vianočný strom nebude urážať miestnu moslimskú komunitu, Olbertz odpovedal: „Toto je veľmi liberálna krajina.“

Hotel Emirates Palace zdobia vianočné ozdoby už po tretí rok. A ani inokedy sa tento rozľahlý palác zakončený kupolami a obklopený fontánami neľaká extravagancie.

Vo februári napríklad prišiel s ponukou sedemdňového pobytu za jeden milión dolárov – v tom boli zahrnuté aj služby vlastného komorníka, luxusné auto so šoférom a dokonca aj súkromné lietadlo k cestám po susedných krajinách.

V máji hotel inštaloval automat na zlato – prístroj umožňujúci automatický nákup zlatých prútov.

debata chyba