Bejzbal sa v Rusku nehrá, palice ale idú na dračku. Vyrážajú s nimi zuby

Rusi bejzbalu síce neholdujú, ale kúzlu bejzbalových palíc prepadli úplne. Na jednu predanú bejzbalovú loptičku však pripadajú najmenej štyri predané pálky. A to sú len čísla zo športových obchodov.

21.12.2010 18:38
skinheadi, neonacista, fašista, bejzbalová pálka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšina pálok si zápas podľa pravidiel neužije. „U Rusov sa toto športové náradie spája výlučne s vyrážaním zubov. Dokonca aj predavači vidia v bejzbalových pálkach skôr veľký argumentačný prvok v násilných sporoch ako nástroj hry.“ Ešte aj reklama jedného internetového obchodu odporúča mať v aute menšiu pálku ako „vynikajúci prostriedok sebaobrany“.

V Moskve, ktorá nedávno zažila národnostné nepokoje medzi ruskými nacionalistami a prisťahovalcami z Kaukazu, je dopyt „neobyčajne vysoký“. Predavači vôbec neskrývajú, že tovar nie je určený na hru. „Túto si nekupujte, štiepi sa,“ poradil pri výbere jeden z predavačov. A na otázku, o čo sa asi tak môže rozštiepiť, bez mihnutia oka vysvetlil, že „o čeľusť“.

Ani v jednom z navštívených športových obchodov neboli v ponuke špeciálne bejzbalové rukavice, prilby či loptičky, ale palice nechýbali nikde. A keďže dopyt je veľký, toto náradie už ponúkajú aj predajne náhradných dielcov pre motoristov, supermarkety aj pouličné trhoviská. „Idú na dračku hneď od rána. Ľudia si skrátka radi ubližujú,“ povedala nemenovaná predavačka.

Menšie „dámske“ možno kúpiť už od 150 rubľov, väčšie „pánske“ sú o stovku drahšie. Väčšina sa však na hru nehodí, podľa expertov je to len mierne opracované „sosnové poleno“. Športové náradie pre ozajstných hráčov stojí od 3– do 5-tisíc rubľov. „Je veľká škoda, a najmä hanba, že toto náradie sa používa ako nástroj na vyjasňovanie si vzťahov,“ sťažuje sa tajomník ruského bejzbalového zväzu Julij Stešenko.

Obchodníci už začali ponúkať aj pálky so zabudovanou lampičkou. Nápad, zabudovať do nej paralyzér, však u zákazníkov neuspel.

Prvé bejzbalové pálky sa objavili ešte v sovietskom Rusku v druhej polovici 80. rokov minulého storočia po tom, čo sa táto hra stala olympijským športom. Náradie rýchlo spopularizovali aj videofilmy o chicagských gangstroch, ktoré prišli na trh o pár rokov neskôr.

Pálky, na rozdiel od nožov či plynových pištolí, sa nepokladajú za zbraň. Preto si ani polícia nevedie štatistiku, koľko ich zhabala, aby odvrátila potýčky medzi nacionalistami a prisťahovalcami z Kaukazu. Minulý týždeň policajti zatkli vyše 1 300 mladíkov a počas víkendu sa počet zatknutých v Moskve a okolí vyšplhal na dvetisíc osôb.

debata chyba