Oteplenie vianočné lyžovanie neskazí, mohli by to však urobiť vyššie ceny

Milovníci zimných športov si počas nadchádzajúcich sviatkov budú môcť naplno vychutnať zjazdovky na slovenských horách. Napriek prechodnému otepleniu najväčšie zimné turistické centrá hlásia dobré podmienky pre zimné športy. Vleky sa chystajú spustiť aj strediská, ktoré zimnú sezónu ešte nezačali.

22.12.2010 10:35
lyžovanie, lyžovačka, zima
Lyžiarske strediská lákajú na novoročné zľavy.
debata

Na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách je meter snehu. V neďalekej Tatranskej Lomnici, kde uviedli do prevádzky novú šestisedačkovou lanovku, hlásia do 70 centimetrov snehu. V prevádzke však nie je napríklad tamojšie najvyššie položená zjazdovka v krajine, v Lomnickom sedle pod Lomnickým štítom, ktorá je odkázaná na prírodný sneh.

Dobré snehové podmienky má aj najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku pod Chopkom. V prípade silného vetra však hlavne zo severnej strany strediska sú niektoré lanovky mimo prevádzky. V Donovaloch na strednom Slovensku majú na zjazdovkách 40 centimetrov sne­hu.

Počas Vianoc má byť v prevádzke aj celé stredisko Veľká Rača pri Čadci neďaleko hraníc s Českom, na samotný Štedrý deň však vleky a lanovky v prevádzke nebudú. Lyžuje sa aj v severoslovenskej Terchovej alebo v Roháčoch v Západných Tatrách.

Lyžiari by mali počítať s tým, že počas vianočných a novoročných sviatkov mieria na hory húfy turistov. To sa môže prejaviť napríklad v dlhšom čakaní na lanovky a vleky. Prevádzkovatelia niektorých stredísk navyše počas takzvaného zlatého týždňa požadujú vyššie ceny za permanentky.

Zimné športy na horách by nemalo ohroziť ani terajšie oteplenie. Už cez víkend očakávajú meteorológovia opätovné ochladenie, pri ktorom by sa ortuť teplomera mala vrátiť výrazne pod bod mrazu.

debata chyba