V kirgizských horách budete môcť zdolať aj Štít Vladimira Putina

Ruský premiér Vladimir Putin bude mať v Kirgizsku svoju horu. Zatiaľ bezmenný vrchol horského masívu Ťan Šan vysoký 4 446 metrov sa bude volať Štít Vladimira Putina. Výnos o pomenovaní hory podpísal kirgizský premiér Almazbek Atambajev. Nutné potvrdenie prezidentského dekrétu v parlamente považujú kirgizské média za formalitu.

04.01.2011 12:05
Štít Vladimira Putina Foto:
Vrchol v Kirgizsku vysoký 4 446 metrov už nebude dlho bez meno. Ponesie názov Štít Vladimira Putina
debata

Putinova hora sa nachádza nad údolím rieky Ak-Suu na severe krajiny, necelých sto kilometrov južne od hlavného mesta Biškeku. Svoj vrchol má v Kirgizsku od roku 2002 aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin, ktorého štít vysoko 5 168 metrov leží na horskom hrebeni Terskej Ala-too na východe krajiny.

Pomenovanie vrcholkov veľhôr podľa politikov bolo kultovým zvykom sovietskej éry. Na hranici Tadžikistanu s Kirgizskom leží hora vysoká 7 134 metrov, ktorá od roku 1928 až donedávna niesla meno boľševického revolucionára Vladimira Iljiča Lenina. V roku 2006 úrady premenovali tento vrchol na Avicennov štít na počesť významného stredovekého filozofa a lekára.

Najvyššia hora Tadžikistanu aj celého bývalého ZSSR vysoká 7 495 sa do roku 1962 volala Stalinov štít a do roku 1998 zase Štít komunizmus. V súčasnosti sa volá Štít Ismaila Samáního na počesť zakladateľa mocného stredoázijského štátu z 10. storočia.

debata chyba