Dedičstvo OH v Londýne by malo mestu priniesť milióny libier

Oceľová veža, ktorá bude jednou z dominánt londýnskej olympiády v roku 2012, by mala po hrách priťahovať milión návštevníkov ročne. Uviedli to organizátori hier, ktorí vyhlásili tender na prevádzkovanie prvej stavby v olympijskom parku na východe Londýna.

07.01.2011 12:48 , aktualizované: 10.01.2011 06:00
ArcelorMittal Orbit, Londýn Foto:
Takto by mala vyzerať veža ArcelorMittal Orbit v Londýne.
debata

Futuristickú vežu z oceľových trubiek navrhol známy výtvarník indického pôvodu Anish Kapoor. Bude merať 115 metrov a stáť viac ako 22,3 milióna libier, ktoré z najväčšej časti zaplatí indický oceliarsky magnát Lakšmí Mittal. Stavba nazvaná ArcelorMittal Orbit bude v južnej časti olympijského parku medzi 59 metrov vysokým centrálnym štadiónom a plaveckým areálom.

Organizátori veria, že veža s vyhliadkovou terasou bude nielen atrakciou olympiády, ale stane sa aj jedným zo symbolov Londýna, podobne ako Eiffelova veža v Paríži. „Mohla by pritiahnuť v prvom roku až milión návštevníkov a bude jedným zo symbolov olympijského parku kráľovnej Alžbety,“ povedal Andrew Altman, šéf spoločnosti OPLC, ktorá zabezpečuje využitie olympijských stavieb po hrách. Podľa neho by veža mohla prinášať príjem okolo desiatich miliónov libier za rok.

Je to prvá ponuka na kontrakt pre využitie niektorej zo stavieb v olympijskom parku v Stratforde na východe Londýna. V nasledujúcich týždňoch OPLC vypíše tendre na správu ďalších zariadení, vrátane plaveckého areálu a multifunkčnej hádzanárskej haly, rovnako ako na správu celého parku pomenovaného po britskej panovníčke. OPLC už tiež sondoval záujem o olympijské tlačové stredisko.

Rozhoduje sa tiež, ktorému londýnskemu futbalovému klubu pripadne po hrách olympijský štadión – či to bude West Ham United, alebo Tottenham Hotspur. V decembri organizátori tiež oznámili deväť investorov, medzi ktorými sa rozhodne o predaji bytov v olympijskej dedine.

debata chyba