Návšteva Ríma zdražela. Priplatíte si za nocľah aj múzeá

Všetky kroky vedúce do Ríma zdraželi. Večné mesto zaviedlo daň pre turistov. Priplatia si za ubytovanie aj za návštevu múzeí. Talianska metropola si od toho sľubuje ročný príjem 80 miliónov eur, ktoré použije hlavne na zveľadenie pamiatok. Päť percent má poslúžiť na propagáciu mesta.

11.01.2011 16:51 , aktualizované: 12.01.2011 07:00
Rím, Vatikán Foto:
Bazilika sv. Petra.
debata

„V hoteloch s dvomi a tromi hviezdičkami sa platí jedno euro za nocľah, v izbách so štyrmi a piatimi hviezdičkami dve eurá,“ napísal portál Travel News. Na každý vstup do múzea si treba pripraviť jednoeurovú mincu.

Od turistickej dane sú oslobodení ľudia, ktorí sa ubytujú v hosteloch, ale aj v kempoch na okraji Ríma dovolenkári zaplatia jedno euro. V prípade hotelov sa platí maximálne za desať nocľahov, kempujúci turisti dajú peniaze nanajvýš za päť nocí. Pokiaľ ide o deti, na ne sa vzťahuje daň, ak už majú viac ako desať rokov.

Noviny Daily Mail poznamenali, že hoci napríklad pri pohľade na ceny v rímskych kaviarňach neznamená turistická daň pre turistu veľký finančný úder, na opačnej strane treba počítať s možnými nepríjemnosťami. Pocítiť ich môžu najmä tí, ktorí nenosia pri sebe peniaze. „Moderní cestovatelia 21. storočia, čo si zvykli za všetko platiť kreditnými kartami, musia mať menšie bankovky. Daň sa totiž vyberá v hoteloch, keď sa odhlasujete z izby, pričom ju uhradíte jedine v hotovosti,“ upozornil Daily Mail.

Podľa ohlasov hotelierov nová daň, ktorá platí od 1. januára, poškodí imidž Ríma a niektorých ľudí dokonca odradí od návštevy. Samotnému dovolenkárovi alebo manželskému páru sa novinka citeľne v peňaženke neprejaví, ale iné to už bude napríklad v prípade rodičov s dvomi deťmi vo veku nad desať rokov.

„Povedzme, že majú potomkov (11 a 13 rokov), objednali si pobyt na týždeň a budú požiadaní, aby zaplatili dodatočných 84 eur. To je takmer cena za izbu na ďalšiu noc,“ povedal rozhorčený majiteľ jedného drahšieho rímskeho hotela Franco Severino pre denník Guardian.

debata chyba