Mália je rušné a starobylé centrum

Približne 30 - 40 km východne od Heraklionu, správneho strediska Kréty sa rozprestiera na severe kraja rovnomenného mena jedno z najstarších plážových centier na ostrove.

06.07.2005 09:10 , aktualizované: 10:10
debata

Ide o priestor od Heraklionu po Máliu. Jeho súčasťou je niekoľko desiatok kilometrov dlhá pláž na severe ostrova, ktorá za Máliou končí. Turistické strediská tu začali budovať najmä v priebehu 60. rokov 20. stor. Išlo o prvé v povojnovom období. V súčasnosti ich navštevujú dovolenkári predovšetkým z nemecky hovoriacich krajín, Poľska, Talianska, ale aj zo Slovenska.

Stredisko nočného života

Nejde o až tak prírodne atraktívne miesto na dovolenku ako sú letoviská v Matale na juhu Kréty, alebo romantické pláže na západe ostrova, kde nájdete ešte neobjavené čarokrásne zákutia. Zároveň však ide o Krétu a o nej sa vraví, že má príťažlivý každý kúsok pôdy, piesku, či skaly. V našom príspevku sme navštívili infraštruktúrou preplnenú oblasť, plnú obchodíkov a podnikov. Jej turistickým centrom je mesto Chersonissos. Ide o niekdajší rímsky prístav (zachovali sa z neho iba vlnolamy a prístavné schody), kde sú teraz hotely, pláže a obchody. Zároveň to má aj svoje výhody, lebo všade máte blízko, vrátane dostupnosti služieb, autobusových zástavok, ale i do Heraklionu – metropole ostrova. Preto sa tu určite  necítite osamotene, respektíve izolovane. Necelých desať minút cesty od Chersonissa sa nachádza vodný park. 

Aj Máliou prechádza hlavná komunikácia na severe ostrova. Rovnako transfer z letiska v Heraklione nie je problematický a nemusíte sa niekoľko hodín trmácať v klimatizovanom autobuse cez celý ostrov. Veď cesta z letiska do Málie trvá maximálne necelú hodinu.

Mália na rozdiel od Chersonissa (to je najmä denné centrum i keď tiež srší nočným životom) je nepísaným centrom zábavy a nočného života. Môžete v nej nájsť viacero barov a diskoték, ktoré fungujú najmä v noci. Ako dovolenková destinácia sa neodporúča pre cestovateľov, ktorí milujú pokoj.

Tajuplná minulosť

Lenže to by nebola Mália, keby nebola plná kontrastov. Vyberte sa smerom na východ. Na okraji Málie nájdete povedľa obrovských fóliovníkov s banánovníkmi aj rozhľahlé olivové háje. Ako postupujete ďalej, nechávate za svojím chrbtom rušné mesto a pomaly sa vnárate do pokoja minulosti a objavujete staroveké pamiatky z minojského obdobia. Postupne rednú usadlosti a vy akoby ste sa ocitli v kraji mystického očakávania, ktorý je obklopený typickým horstvom. Po 5km  túre  zamierite na sever, smerom k pobrežiu. Zrazu sa po desiatkach metroch ocitnete pri ďalšom veľkolepom palácovom komplexe z obdobia minojskej kultúry. Pri jeho obhliadke zistíte, že je to naozaj iná Mália, ako známe plážové a bezprostredne blízke centrum na severe ostrova. Tunajší palác sa nachádza v priam mýtickom prostredí pokoja, a keď sa pozriete na niekoľko stoviek metrov vzdialené more, máte pocit akoby ste sa ponorili do sveta staroveku a očakávali príchod minojských lodí.

Kráľovský palác

Palác odkryli francúzski archeológovia. Nerobili železobetónové odvážne rekonštrukcie ako Arthur Evans v Knosse neďaleko Heraklionu. Zachovali ho v pôvodnom stave ako ho odkryli. Jeho kamenné zvyšky zakonzervovali a prípadne ich zakryli veľkými halovými prístreškami. Mália je jediné palácové mesto z prvej až druhej polovice 2. tisícročia pred n. l., ktoré sa nespomína v antickej mytológii. Zároveň je ojedinelá skutočnosťou, že v bezprostrednej blízkosti pláca patriaceho predstaviteľovi najvyššej spoločenskej vrstvy sa odkryli objekty, ktoré súvisia s každodenným životom človeka. Vidíte tam pozostatky dielní hrnčiarov, garbiarov, bronziarov alebo trhovisko obchodníkov. Preto Mália je nielen atraktívna rušnou zábavou súčasnosti, ale je najmä príťažlivá a vznešená slávnou minulosťou. To ale nie je všetko. Niekoľko stoviek metrov  od paláca a spomínaných dielní, smerom k burácajúcemu príboju mora sa nachádza hrobka významného minojského hodnostára a ďalej i zvyšky byzantského chrámu.

debata chyba