Dovolenkári najbližšie dva týždne do Egypta nepoletia

Lietadlá s dovolenkármi a kurzom Egypt najbližšie dve soboty zo Slovenska neodštartujú. Po tom, čo sa situácia v krajine ešte viac vyhrotila, vydalo ministerstvo zahraničných vecí odporúčanie do Egypta necestovať.

01.02.2011 09:42
Pyramídy, Egypt, sfinga
Pyramídy.
debata

V súčasnosti sa v krajine nachádza len cez cestovné kancelárie asi 120 slovenských dovolenkárov. Vrátiť by sa mali v sobotu, časť z nich načas a časť predčasne.

Ďalšie vyhrotenie predpokladá ministerstvo zahraničných vecí dnes. V Káhire je ohlásená ďalšia veľká demonštrácia. Ministerstvo tvrdí, že je pripravené zabezpečiť Slovákom odlet domov. Doteraz sa na ambasáde v Káhire zaregistrovalo 40 ľudí, mnohí však nie sú rozhodnutí, kedy by chceli Egypt opustiť. Pri nepokojoch nebol zatiaľ zranený žiadny slovenský občan. Koľko ich je v krajine mimo zájazdov, na štúdiách alebo v zmiešaných manželstvách, sa nevie.

Nové zájazdy cestovky rušia. „Odlety v sobotu 5. a 12. februára sa neuskutočnia. Pri neskorších termínoch ešte čakáme, aký bude vývoj situácie,“ vysvetlila Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartágo Tours. V iné dni ako v sobotu sa zo Slovenska do Egypta v súčasnosti ani nelieta. Cestovka má pritom v egyptskej Hurgade najviac, približne stovku dovolenkárov.

„Mali by sa vrátiť späť túto sobotu. Očakávame, že sa nám podarí dostať domov približne 120 dovolenkárov. Budú to aj cestujúci z iných cestovných kancelárii,“ doplnila Ladvenicová. Časť z nich sa teda vráti zo zájazdu v pôvodne plánovanom termíne, iní si dovolenku o polovicu skrátia. Mali sa totiž vrátiť až nasledujúci víkend.

Ešte skorší ako sobotný návrat dovolenkári podľa Ladvenicovej zatiaľ nežiadajú. „Ak by sa situácia výrazne zhoršila, tak by sme im zabezpečili dopravu domov aj v skoršom termíne,“ dodala. Podľa jej slov sú rekreanti mimo od všetkých výtržností a rabovačiek. „Pokojne dovolenkujú, akurát sa im zrušili fakultatívne výlety do Káhiry. Ostatné však v ponuke ostali,“ opísala.

Dvoch dovolenkárov má v Egypte aj Firotour, ktorí odlietali z Čiech. „Odchádzali na poznávací zájazd, no ten sa im trochu zmenil, keďže nemohli ísť na všetky výlety. Vrátiť skôr sa však zatiaľ nechcú,“ povedala Anežka Hrabovská z Firotouru.

Za zrušené zájazdy budú cestovné kancelárie vracať ľuďom všetky peniaze bez akýchkoľvek poplatkov. Alebo si môžu vybrať dovolenku v inej destinácii či zmeniť termín odchodu. Takéto rušenie dovoleniek môže niektorým kanceláriám narobiť problémy pri získavaní peňazí späť od egyptských partnerov. „Záleží od toho, aké majú kancelárie zmluvy a či platia nejaké čiastky vopred,“ doplnil Stanislav Macko, viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Zhoršenú situáciu v Egypte pritom sprevádzajú úteky väzňov, rabovanie a násilnosti. Predĺžil sa tiež zákaz vychádzania od tretej hodiny popoludní do ôsmej ráno.

debata chyba