Vzniká najväčšie chytré mesto v Európe: Všade do 15 minút, 20 000 obyvateľov, milión turistov ročne

Na južnom pobreží gréckeho hlavného mesta naberá na obrátkach dlho očakávaný plán na premenu bývalého letiska na najväčšie chytré mesto Európy.

12.05.2024 06:00
debata

Po desiatich rokoch odkladov sa rysuje vízia Ellinikonu – začína vyrastať Marina Tower, ktorá sa čoskoro stane prvým gréckym mrakodrapom.

Železné skelety bytových domov získavajú podobu a keď sa človek postaví do prístavu, môže si už predstaviť budúce mesto, ktoré bude mať otvorené verejné priestory, udržateľné zdroje energie a množstvo zelených plôch, ktoré teraz Aténam chýbajú.

„V začiatkoch projektu panovala oprávnená nedôvera,“ povedal v rozhovore s agentúrou Bloomberg generálny riaditeľ spoločnosti Lambda Odiseas Athanasiu. Táto firma stojí za viacúčelovým projektom.

Ellinikon sa rozkladá na ploche viac ako 2500 hektárov, 20 minút jazdy autom od Atén. Projekt má zmeniť ako pobrežie, tak krajinu.

Je podobný projektom, ktoré sú bežné v Číne alebo v Spojených arabských emirátoch a je ukážkou zotavenia Grécka z krízy aj nadšenia investorov.

Developeri predpokladajú, že po dokončení v roku 2037 tento projekt zvýši hrubý domáci produkt (HDP) Grécka o 2,5 percentu­álneho bodu, vytvorí až 80 000 nových pracovných miest a prinesie daňové príjmy viac ako desať miliárd eur.

Očakáva sa tiež, že ročne priláka ďalší milión turistov, ktorí si budú môcť vybrať, či sa ubytujú v hoteli Mandarin Oriental alebo v rezorte s kasínom.

V 10 000 rezi­denciách 20 000 ľudí

Cestovný ruch sa už v Grécku spamätal z prepadu z doby pandémie choroby covid-19. Vlani krajinu navštívilo 32 miliónov turistov a tento rok sa očakáva rekordný počet príchodov.

Pre tých, ktorí budú chcieť zostať natrvalo, už bolo v štvrti Malej Atény dané do predaja 243 bytových jednotiek, z toho 140 už je rezervovaných.

Najskôr sa predali apartmány v Marina Tower a byty a vily na pláži. Lambda oznámila, že z predaja nehnuteľností do konca marca získala 641 miliónov eur.

Väčšina kupujúcich sú grécki občania a očakáva sa, že do 13 rokov tam bude zhruba v 10 000 rezi­denciách bývať až 20 000 ľudí.

NEPOUZ Filipíny, Nueva Ecija, Pantabangan Čítajte viac Mesto duchov sa vynorilo z vody. Extrémne sucho vzkriesilo aj zatopený kostol

Desať rokov staré plány

Ellinikon vychádza z urbanistickej koncepcie pätnásťminútového mesta. To znamená, že obyvatelia sa do štvrť hodiny dostanú do školy, do parku, na úrad, do obchodu alebo aj na pláž. V celom komplexe bude softvér na dohľad nad odpadmi, vodou a energiami.

Rozjazd projektu nebol hladký. Keď firma Lambda pozemok v roku 2014 kúpila, boli jeho časti posiate troskami bývalého letiska, vrátane opustených lietadiel. V iných častiach boli ubytovaní utečenci a migranti bez dokladov. Na pobreží bol rad zariadení pre nočný život a zabudnuté športoviská.

Obavy, či sa projekt naozaj podarí niekedy zrealizovať, vyvolalo aj oneskorenie povoľovacieho procesu a skutočnosť, že Grécko v čase, keď bol projekt navrhnutý, prakticky skrachovalo. Neskôr sa k tomu pridali aj zvýšené náklady na výstavbu kvôli energetickej kríze po incidente na Ukrajine.

Antarktída, ľadovec Čítajte viac Obľúbený horský ľadovec uzavreli po desivej udalosti, ktorá neveští nič dobré. Sprievodcovia sú zhrození

Nemajú stavbárov

Zatiaľ čo tieto problémy postupne ustúpili, jeden problém zostal a Lambda s ním stále ešte bojuje. Ide o nedostatok pracovných síl. Na budúci rok, keď sa má začať výstavba obchodného centra, bude firma potrebovať zhruba 7000 pracovníkov. Teraz ich má asi 2000 a vedie pokročilé rokovania s dodávateľmi o dovoze stavebných robotníkov z iných krajín.

Athanasiu ale za najväčší problém označil „nedostatok dôveryhodnosti“. Grécko bolo pred začiatkom výstavby v platobnej neschopnosti a projekt bol obrovský aj na európske pomery, nieto ešte pre Grécko, a Lambda bola spoločnosťou, ktorá sa nikdy predtým v takomto projekte neangažovala. Tieto prekážky ale postupne vymizli. Teraz má firma v pláne, aby obyvatelia vo svojich domoch bývali do Vianoc roku 2026.

Akcie firmy Lambda vlani spevnili takmer o 16 percent, zastavili sa však pri cene sedem eur. To Athanasiu pripisuje širším problémom na realitnom trhu. Je ale aj dôvod domnievať sa, že Ellinikon bude od tejto chvíle ziskový. Lambda sa vlani vrátila k zisku a rezidencie na pláži sa teraz predávajú až za 15 000 eur za meter štvorcový.

Ponuky na pozemky v okolí nákupného centra a kancelárií presiahli 2000 eur za meter štvorcový, čo je takmer trojnásobok hodnoty uvedenej v účtovníctve.

Optimizmus je skrátka na vysokej úrovni. A čo sa týka obáv, že by sa turisti, ktorí sa schádzajú do Atén, mohli zaujímať skôr o historickú ponuku starobylého mesta ako o jeho najmodernejšie vybavenie, nerobí si riaditeľ firmy Lambda starosti.

Plovdiv, Bulharsko, cestovateľka, mapa, turistka, žena, cestovanie, dovolenka, orientácia, leto, mesto Čítajte viac Najzvláštnejšie prezývky miest: Zasmejte sa pri týchto vymyslených menách Chorvátsko, more, dovolenka Čítajte viac Preceňované, drahé, klaustrofobické, letargické... 8 bizarných sťažností na chorvátske letoviská Ukrajina, vojak, vojna Čítajte viac Zničené lesy, zatopené mestá, mŕtve delfíny, míny... Ukrajina sa bude liečiť generácie. Prečo je na tom horšie ako iní?
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #futuristické budovy