Rakúsky Stegersbach je raj pre vodníkov aj golfistov

Dvojtisícová obec 120 km od Viedne v pokojnom južnom Burgenlande ukrýva 190 hektárov golfových ihrísk a veľkolepý vodný svet s termálnou vodou.

07.02.2011 12:19
Stegersbach
Vľavo jaskyňa, vpravo vstup do ,,divého potoka", kde vás bude unášať prúd.
debata

Z Bratislavy sú to dve a pol hodinky cesty, podľa toho, či pôjdete po diaľnici A2 alebo nie. Ak sa rozhodnete nekúpiť si desaťdňovú diaľničnú nálepku za 7,90 eur, cesta sa pri dodržaní dopravných predpisov natiahne v zásade len o 20–25 minút a pofrčíte cez príjemné mestečká a dedinky s mnohými okružnými križovatkami po cestách bez jediného výmoľa. Spočiatku rovina Dolného Rakúska s typickými vrtuľami vyrábajúcimi elektrinu, neskôr sa začína rázovitejšia vinárska krajina, udržiavané domčeky i polia – v Rakúsku je vždy sa na čo pozerať. Tankujte až u našich južných susedov – benzín je tam lacnejší až o vyše desať centov na liter v závislosti od pumpy.

Stegersbach je obec, kde sú posvätné najmä dve veci – termálna voda a golf. Sochu golfistu nájdete dokonca v centre dediny hneď vedľa kaplnky. Vďaka dvom prameňom – koncentrovanejšiemu liečivému Thermal 1 a menej koncentrovanému zameranému viac na wellness Thermal 2 – tu vznikli veľké rodinné kúpele so 14 bazénmi a mnohými atrakciami otvorené denne od deviatej ráno do desiatej večer.

Slnko vraj 300 dní do roka

Či už ste dvojica, ktorá si potrebuje oddýchnuť od zvyšku sveta, alebo rodičia s deťmi, ktorým potrebujete vymyslieť program cez víkend alebo prázdniny, burgendlandský Stegersbach môže byť spokojne vaším cieľom. Burgenland je najvýchodnejšia a najmladšia spolková krajina Rakúska hraničiaca s Maďarmi a Slovincami a je známa tým, že tam vraj 300 dní do roka svieti slnko.

Relaxačný vonkajší bazén má v noci svoju...
Stegersbach Relaxačný vonkajší bazén má v noci svoju atmosféru.

V lete sa okrem stegersbachských polí navôkol zelená 13,7 golfových kilometrov ihrísk s 50 jamkami. Nie nadarmo je to najväčší rakúsky golfový areál na ploche 190 hektárov. Podľa Ilse Strahammerovej, manažérky z hotela Allegria, ho slovenskí golfisti už objavili, len nedávno u nich bývala 70-členná skupina Slovákov, vyznávačov tejto „kultivovanej zábavy galantných ľudí“.

Štrnásť bazénov pre „malkáčov“ i „veľkáčov“

Tí, čo holdujú wellnessu, radi si máčajú kosti v teplej termálnej vode, vyhrievajú svoje telo v saune, chcú sa nechať masírovať i hladkať a navyše potrebujú unaviť svoje ratolesti večne plné energie, ocenia viac ako golfové gríny tunajší vodný svet. Rakúšania mu hovoria Familientherme, čiže doslova rodinné kúpele.

Voda sa v našich časoch označuje ako zlato budúcnosti. Ľudia vždy tiahli tam, kde bola voda. A je to tak doposiaľ. Veď kto by odolal 1 500 štvorcovým metrom vodnej plochy v 14 bazénoch – pre bábätká, malé i väčšie deti, s divým potokom, kde vás unáša prúd, s vlnami, ktoré sa spúšťajú každú hodinu na 8 minút, s rôznymi masážnymi tryskami a podobne? Teplota vody sa pohybuje od 27 do 35 stupňov v závislosti od toho, či ide o detský, športový bazén, vírivku alebo oddychový vonkajší bazén, kde človek v teplej vode relaxuje na zimnom vzduchu v kúdoloch pary.

Divoká jazda na tobogánoch

O rozruch, zvýšený tep a výskanie sa starajú tri tobogány. Jedny rovnobežné dvojičky, ktoré síce vyzerajú nevinne, ale rýchlosť v nich naberiete pomerne sprudka, keďže vedú priamo nadol. Novší tobogán je 100 metrov dlhá uzavretá rúra z ušľachtilej ocele, ktorá sa krúti z vonkajšej časti budovy a končí sa v krytých kúpeľoch. Na jej konci je digitálna časomiera. Táto jazda sa dá „šmyknúť“ za 30, ale aj 16 sekúnd a bez problémov ju absolvujú aj deti od 8 rokov bez sprievodu rodiča.

Termálny bazén, vírivka a ležadlá, kde si možno...
Stegersbach Termálny bazén, vírivka a ležadlá, kde si možno oddýchnuť.

V zime vonkajšie atrakcie pre deti ako veľké ihriská, skákací či drevený hrad, pieskoviská, stolný tenis a plážový volejbal nie sú v prevádzke. O to lepšie však v mrazoch padne návšteva saunového sveta. Ten má v kúpeľoch v Stegersbachu 2 200 štvorcových metrov: od infračervených kabín cez bylinkovú, aromatickú a kvetovú parnú saunu, fínsku, rodinnú a podobne. Vstup však majú deti až od 15 rokov.

Sírnatá liečivá voda je v Refugiu

Spomínali sme, že Stegersbach má dva druhy termálnej vody. Tú koncentrovanejšiu možno nájsť len v bazéne v oddelených priestoroch nazývaných Refugium, kde sa uskutočňujú aj masáže a iné wellness procedúry. Treba sa tam vopred objednať. Refugium znamená niečo ako útočisko – pred stresom a hektikou.

V koncentrovanejšej liečivej vode Thermal 1 sa odporúča kúpať 20 minút a jeden takýto kúpeľ stojí 5 eur. Z balneologického hľadiska ide o hydrogén-uhličitanovo-sodnú minerálnu vodu s obsahom síry – pomáha pri psoriáze, neurodermatitíde, ekzémoch či problémoch s pohybovým aparátom.

Z hotelovej izby do kúpeľov v župane

My sme bývali v hoteli Allegria, ktorý má tú výhodu, že s termálnymi kúpeľmi, saunovým svetom a Refugiom je prepojený krytou chodbou, takže ku bazénom aj na procedúry sa možno rovno z izby pohodlne prejsť v župane. Hotel poskytuje štvorhviezdičkový štandard, ale aby udržali prístupnejšie ceny, nenájdete tu napríklad poslíčkov a pikolíkov a v jedálni sa obslúžite sami z bufetových stolov, čašník vám donesie jedine nápoje.

Stometrový tobogán s časomierou sa vinie ako...
Stegersbach Stometrový tobogán s časomierou sa vinie ako had z vonkajšej časti kúpeľov.

Starostlivosť o detských hostí sa v Rakúsku, našťastie, nekončí zakúpením detskej stoličky do jedálne, rodiny s deťmi majú pri stolovaní svoj vyhradený priestor, malí hladoši vlastný bufetový stôl, na recepcii hotela vám zapožičajú buginu, ktorú môžete používať v interiéri hotela a kúpeľoch, detské župany, osušky, monitor dychu a podobne. Na obdobie pobytu vám zapožičajú aj celkom praktickú kúpaciu tašku s osuškami, v ktorej si pohodlne odnesiete ku bazénom či saunám aj iné potreby na kúpanie, pretože každý hosť hotela má automatický vstup do kúpeľov. Pohodlne mu to umožní čip na ruke, ktorým si otvára aj izbu. 80 % hostí je vraj z Rakúska. Slováci však podľa všetkého nie sú výnimkou. Do Stegersbachu sa v zime i v lete ťahajú za termálnou vodou a v sezóne golfu za nakrátko ostrihanými trávnikmi.

Vybrané vstupy do Familientherme (ak ste hosťom hotela, máte vstupy v cene pobytu):

  • Denný lístok pre dvoch dospelých a dve deti – spolu 39 eur
  • Denný vstup pre dospelého – 16 eur (bez vstupu do sauny), so saunami je to 20 eur
  • Lacnejšie vstupy sú po 17. hodine, je možnosť zakúpiť aj 3-hodinové vstupy
  • Deti bez sprievodu platia 10 eur
  • Dvaja platiaci dospelí a dieťa do 14 rokov – spolu 34 eur
  • Každé ďalšie dieťa – 5 eur
  • Rodinné kúpele sú otvorené od 9. do 22. hodiny denne, reštaurácia v kúpeľoch má záverečnú o pol hodiny skôr, Refugium s terapeutickým bazénom a procedúrami funguje na rezervácie od 9. do 17. hodiny.
  • Saunový svet má otvorené od 10. do 22. hodiny.

Vybrané pobyty v hoteli Allegria:

  • 4 dni/3 noci s plnou penziou pre dospelého v dvojlôžkovej izbe od 240 eur
  • 8 dní/7 nocí s plnou penziou, dvaja dospelí a jedno dieťa do 9 rokov na prístelke v dvojlôžkovej izbe od 999 eur

Webstránky: www.burgenland.info, www.hotelallegria.at, www.stegersbach.at,
www.golfschaukel.at

Ako sa do Stegersbachu dostanete:

  • Po diaľnici: cesta z Viedne po A2 až po výjazd Lafnitztal-Oberwart.
  • Mimo platených ciest idete prakticky stále po ceste B 50.
  • Ďalšie trasy vám vyhľadá www.maps.google.com.
debata chyba