Skanzen v Zuberci žije v zime aj po zotmení

Múzeum oravskej dediny v Zuberci - Brestovej je plné ľudí, hoci je už tma. Tí si na cestu pomedzi oravské chalupy svietia žiarou z lampáša. Múzeum je totiž prístupné celoročne, brány nezatvorí ani cez zimu, naopak, zimný program už desiaty rok obohatilo o nočné lampášové potulky.

15.03.2011 16:56
Zuberec, Múzeum oravskej dediny Foto:
Zuberec, Múzeum oravskej dediny
debata

Návštevníkov s lampášmi nasmeruje do oravských obydlí z minulosti Richard Janoštín, sprievodca aj riaditeľ múzea v podhorí Roháčov. Prejdú po dedine, nazrú do domov a napríklad si vyskúšajú, ako funguje obrovský mangeľ z Veličnej, ktorý sa začal požívať pred sto rokmi. V drevenom kostole svätej Alžbety so stropom, kde sú maľované ornamenty, si vypočujú skladby na stále funkčnom barokovom organe z druhej polovice 18. storočia. Lampášové večery po múzeu sú každú stredu. Sú programom zimnej sezóny, fungujú až do konca marca a začínajú sa o 17.30 hodine. „Mali sme už vyše dvadsať repríz tento rok. Po jarných prázdninách však nastal dosť veľký turistický útlm, preto by sa záujemcovia o večerné prechádzky mali dopredu informovať o konaní telefonicky v múzeu,“ upozornil Janoštín.

Janoštín sám veľmi dobre pozná život na Orave, v Zuberci prežil svojich prvých sedemnásť rokov. Zavtipkuje, ale aj vážne opíše tradičný oravský život. Pozná príbeh každej stavby, ktoré sú na Dolnooravskom rínku, Zamagurskej ulici či Goralských lazoch. V múzeu žije aj s rodinou, vytvára program pre turistov, prispieva k tomu, že skanzen stále pôsobí ako živá dedina. „Je tu stála expozícia, ktorá odzrkadľuje architektúru a život Oravcov v minulosti, doplnená je o agroexpozíciu a zooexpozíciu. Cez letné mesiace návštevníci vidia, čo sa pestovalo na dedinách – teda ľan, ikrica, proso, burgyňa. V zooexpozícii sa snažíme o to, aby ten, kto do múzea vojde, mal pocit, že prišiel na dedinu. Máme tu hospodárske zvieratá, ktoré sa chovali po domoch. Ovce, kozy, kury – oravky, ktoré majú nízke hrebene, aby im v zime nezamrzli,“ usmieva sa sprievodca.

Skanzen v Zuberci začal vznikať v roku 1967. Na mieste, kde predtým nestál ani jeden dom, boli tam len pasienky. Postupne sa tam zozbierali domy z rôznych častí oravského regiónu. Väčšinu z nich múzeum odkúpilo od ich majiteľov. V múzeu boli nanovo poskladané, pred prevozom ich museli rozobrať. „Odborníci rozobrali domy, ktoré boli charakteristické pre Oravu, sústredili ich na jednom mieste, aby ľudia videli, ako sa kedysi na Orave žilo,“ zjednodušene opisuje Janoštín. Takmer dve tretiny domov sú originály, zvyšok majstri vybudovali ako kópie pôvodných stavieb.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci – Brestovej je otvorené po celý rok. 23. a 24. apríla je pripravený veľkonočný program so zvykmi a remeselnou výrobou. Letná sezóna sa symbolicky začne 1. mája stavaním májov.

debata chyba