Hotely, ktoré sa trochu nepodarili

Hotely návštevníkov priťahujú nielen lokalitou a úrovňou služieb. Hotelieri v snahe zaujať neraz neváhajú postaviť výstredné stavby, ktoré nemajú s estetikou nič spoločné. Bijú do očí a nielen turisti neveriacky pozerajú na šialené budovy. Pred niekoľkými dňami zverejnil rebríček štrnástich extravagantných hotelov cestovateľský portál travel.aol.com. Slovensko chýba v mnohých rebríčkoch, v tomto však svoje zastúpenie má.

28.03.2011 09:42 , aktualizované: 01.04.2011 06:00
Hotel Spirit Foto:
Hotel Spirit v Bratislave.
debata

Do rebríčka najškaredších a najvýstrednejších hotelov na svete, ktorý zverejnil internetový portál travel.aol.com sa dostal aj slovenský hotel. Hotel Spirit v Bratislave je extravagantnou architektúrou známy nielen obyvateľom hlavného mesta. Podľa kritiky, ktorú zverejnil portál, by sa pri pohľade na stavbu v hrobe obracal aj Picasso.

Architektonicky bizarný hotel ponúka vzdelávacie semináre, alternatívnu medicínu, zdravú reštauráciu. Autori rebríčka sa zároveň zamýšľajú, ako asi pobyt v hoteli ,,duchov" musí vyzerať. Pravda však je, že riešia výhradne vzhľad stavby, úroveň služieb a ubytovania rozhodne nespochybňujú.

Hotel Silken Puerta
Lokalita: mesto Madrid, krajina Španielsko. Odvážny hotel vo farbách dúhy v madridskom okrese Chamartín zanecháva v ústach gýčovitú príchuť. Spolupracovalo na ňom devätnásť architektov vrátane známych a uznávaných mien ako Norman Foster alebo Zaha Hadid a projekt poňali vo veľmi ambicióznom futuristickom štýle. Hotel však vzhľadom narúša panorámu mesta a kritici mu vyčítajú aj nemožné veľké geometrické východy na strechu.

Hotel Silken Puerta v Masdride. Foto: flickr.com
Hotel Silken Puerta Hotel Silken Puerta v Masdride.

Marina Bay Sands
Lokalita: mesto Singapur, krajina Singapur. Hotel otvorený len minulý rok ľudí nadchýna a zároveň sa pýtajú: Čo to je? Tri päťdesiatpäťpos­chodové budovy spája navrchu takzvaný Skypark vybavený 150-metrovým bazénom s nekonečným okrajom a reštauráciami. Hotel priťahuje atypickou architektúrou, luxusom a službami, ktoré ponúka. Architektom projektu je izraelský rodák žijúci v Kanade Moshe Safdie. Tri 656-metrové vežovité budovy podľa jeho návrhu vytvárajú tak dojem kartovej skladačky. Zaujímavé že, že kritiky hotelu nevyčítajú ceny a prehnaný luxus, ale práve zvláštnu architektúru.

Marina Bay Sands v Singapure. Foto: flickr.com
Marina Bay Sands, Singapur Marina Bay Sands v Singapure.

Hang Nga Guesthouse
Lokalita: mesto Dalat, krajina Vietnam. Hotel v severnej časti Vietnamu má prezývku Bláznivý dom a pri pohľade naň je každému jasné prečo asi. Architektka DangViet Nga hotel vytvorila v rozprávkovom štýle a označila ho ako poctu slávnemu španielskemu architektovi Antonimu Gaudímu. Hotel má síce výnimočne bláznivý vzhľad, ale ponúka veľmi jednoduché ubytovanie bez televízora, internetu, chladničky a hotelovej reštaurácie.

Dog Bark park Inn
Lokalita: mesto Cottonwood, krajina USA. Hotel v americkom štáte Idaho je koncipovaný ako veľkolepá bizarná stavba v podobe psa bígla. Hostia si môžu vyskúšať pobyt v miestnostiach s psou tematikou. Extravagantná architektúra hotela prekvapuje aj samotných psičkárov a aj medzi nimi sa objavujú výroky ako: ,,Je to čudný pocit bývať v psom uchu. Ale nie nepríjemný." Napriek zvláštnej architektúre mnohí ľudia hotel považujú za roztomilý a o záujme svedčí aj to, že pobyt si treba rezervovať dostatočne dopredu.

Dog Bark Park Inn v americkom meste Cottonwood. Foto: flickr.com
Dog Bark Park Inn Dog Bark Park Inn v americkom meste Cottonwood.

Standard
Lokalita: mesto New York, krajina USA. Newyorský hotel hneď po otvorení v roku 2009 dostal prívlastky ako ponurý a divný. Hotel síce ponúka fantastický výhľad na mesto, vzhľad samotnej stavby však pôsobí na obyvateľov New Yorku aj turistov nepriateľsky. Hotel celkovo sprevádza neslávna povesť. Známe je, že návštevníci sa tu správajú priveľmi exhibicionisticky.

Magic Mountain Hotel
Lokalita: rezervácia Huilo Huilo Reserve, krajina Čile. Ľudia, ktorí majú radi prírodu, môžu byť hotelom nadšení. Ponúka naozaj dostatok zelene. Pohľad zblízka však už také nadšenie nevzbudzuje. Steny majú bahnitú štruktúru a miestami pripomínajú pleseň. Nachádza sa uprostred prírodnej rezervácie a ohlasy hostí hovoria, že aj keď exteriér vábny veľmi nie je, interiér a služby za návštevu stoja.

Magic Mountain Hotel v rezervácii Huilo Huilo v... Foto: flickr.com
Magic Mountain Hotel Magic Mountain Hotel v rezervácii Huilo Huilo v Čile.

The First World Hotel
Lokalita: mesto Genting, krajina Malajzia. Tento malajziský hotel je jeden z najväčších na svete. Hostia sa môžu najesť v jednej z jeho desiatich reštaurácií, vyskúšať zábavný park či obzrieť si repliku Sochy slobody. Aj bez nej je však hotel neprehliadnuteľný, a to vďaka divoko pomaľovanej fasáde. Množstvo krikľavých farieb zrak bežného človeka nezvláda a možno aj preto sa ocitol medzi najškaredšími hotelmi sveta.

The First World Hotel v Malajzii. Foto: flickr.com
The First World Hotel The First World Hotel v Malajzii.

Ryugyong Hotel
Lokalita: mesto Pchjongjang krajina Severná Kórea. Tento hotel je slávny už tým, že sa pravidelne ocitá v rebríčkoch najškaredších stavieb sveta. A prischla mu prezývka Hotel hrôzy. Hotel v tvare pyradímy hyzdí mesto už od roku 1987, nikdy však nebol pre verejnosť sprístupnený. Stopäťposchodová budova stála takmer dvadsať rokov bez pohnutia, v súčasnosti sa opäť na stavbe pracuje. Dátum dokončenia a otvorenia je však neznámy.

Ryugyoung Hotel v Pchjongjangu. Foto: flickr.com
Ryugyoung Hotel Ryugyoung Hotel v Pchjongjangu.

Hotel Westin New York Times Square
Lokalita: mesto New York, krajina. USA. Hľadáte pobyt v nejakom výnimočnom hoteli? Lákajú vás farby, šialené tvary, neštandardne zosekané uhly? Potrebujete sa dostať rýchlo na slávne námestie Times Square? Skúste si obzrieť Hotel Westin New York Times Square. Po vizuálnej stránke absolútny úlet, jeho priaznivci však tvrdia, že v meste ako New York sa takáto architektúra znesie.

Grand Lisboa Hotel
Lokalita: miesto Macau, krajina Čína. Hotel je najvyššia budova v Macau a jedna z najvyšších budov na svete. Odborná aj laická verejnosť však vedie vášnivé diskusie o jeho architektúre. Stavba totiž pripomína obrovské vajce uložené v lotosovom kvete. A či práve toto je typ stavby, ktorá vhodne zapadá do koloritu mesta.

Grand Lisnoa Hotel v čínskom Macau. Foto: flickr.com
Grand Lisnoa Hotel, Macau, Čína Grand Lisnoa Hotel v čínskom Macau.

The Royal Tulip Hotel
Lokalita: mesto Brazília, krajina Brazília. Hlavné mesto Brazílie nemá núdzu o extravagantné stavby, nepochybne medzi ne patrí aj tento hotel. Spája v sebe prvky moderného urbanizmu a postmodernej architektúry. Mnohí turisti a návštevníci si však kladú otázku: Aký je rozdiel medzi moderným a škaredým?

Radisson Blu Astrid Hotel
Lokalita: mesto Antverpy, krajina Belgicko. Ostré vrcholy, žltá a hnedá farba, hrany a oblúky, toto všetko tvorí belgický hotel s posmešným prívlastkom schizofrenický. Minimálne čo sa fasády týka. Alebo žeby to bol pokus architekta vzdať hold flámskej architektúre?

Al Bait Abraj Towers
Lokalita: mesto Mekka, krajina Saudská Arábia. Hotel stojí pred dokončením a jeho dominantou má veža s hodinami so štyrmi ciferníkmi. A čo vyčítajú kritiky tomuto hotelu? Krikľavosť a luxus a to, že stojí neďaleko Kaaby, najposvätnejšieho miesta islamu. Veriaci tvrdia, že narúša duchovnú atmosféru mesta a že architektonické tvary ani nie sú na pohľad príjemné.

Al Brait Abraj Hotel v Mekke v Saudskej Arábii. Foto: flickr.com
Al Brait Abraj Hotel, Mekka, Saudská Arábia Al Brait Abraj Hotel v Mekke v Saudskej Arábii.
debata chyba