Berlínske Champs-Elysées je nepriateľom krajnej pravice

Keď sa pred viac ako sto rokmi budovala slávna berlínska trieda Kurfürstendamm, nemecký kancelár Otto von Bismarck dúfal, že nový bulvár zatieni aj parížske Champs-Elysées.

13.05.2011 16:02
Kurfürstendamm Foto:
Kurfürstendamm je menej slávnou sestrou Champs-Elysées.
debata

O 125 rokov neskôr berlínska radnica na čele so starostom Klausom Wowereitom organizuje šesťmesačné oslavy jej narodenín. Chcú zdôrazniť návrat Kurfürstendammu od upadajúcej ulice v Západnom Berlíne k hlavnej nákupnej trase nemeckej metropoly.

„V polycentrickom meste ako je Berlín, ide o najvyššiu úroveň nákupných tried,“ upozornil riaditeľ berlínskej pobočky nemeckej federácie maloobchodníkov Nils Busch-Petersen.

Zatiaľ čo Bismarck sa naplneniu svojej vízie nedočkal, Wowereit dôvod k oslavám má. Každý rok trojproudý bulvár produkuje takmer miliardu eur na príjmoch z obchodu. Je to jedna z najrušnejších ulíc v Nemecku. Podľa federácie každú hodinu do jej luxusných obchodov vstúpi okolo 7600 zákazníkov.

Dve desaťročia po opätovnom spojení Nemecka oživená Kurfürstendamm, čiže Ku'damm, ako hovoria miestni, pomohla nemeckej metropole stať sa tretím najnavštevovanejším mestom v Európe – hneď za Londýnom a Parížom.

Rozvoj všade v meste umožnil aj tejto ulici pozdvihnúť znovu svoju povesť luxusu.

Trieda plná zelene sa pýši štyrmi desiatkami obchodov takých značiek ako Prada, Gucci alebo Hermes. „Nepodobá sa na žiadnu takúto luxusnú triedu v Európe,“ povedal Busch-Petersen. „Je prístupná autom. Môžete jednoducho zaparkovať a ísť nakupovať. Skúste toto urobiť v Londýne.“

V začiatkoch pred sto rokmi Ku'damm zmenila zaostalý močaristý západ mesta v runway pre prechádzky buržoázie a ponúkla výrazný kontrast známej berlínskej triede Pod lipami v centre mesta.

„Bolo to významné miesto stretávania pre spisovateľov a umelcov tej doby,“ pripomenul Michael Bienert, autor viac než desiatky kníh o nemeckej metropole.

„Ku'damm bola výrazom moderného Berlína a modernej kultúry. Bola oslavovaná ako výraz novej, demokraticko-republikové kultúry po prvej svetovej vojne,“ dodal.

Trieda je lemovaná nádhernými architektonickými bytovými domami, luxusnými hotelmi a kaviarňami. A má samozrejme aj svojich neprajníkov. Krajná pravica ju označovala za symbol kultúrneho úpadku a nemorálnosti, pripomenul Bienert.

Avšak po katastrofe druhej svetovej vojny a rozdelení Nemecka na východ a západ sa Ku'damm stala symbolom nostalgie po „stratenej, zničenej a zlikvidovanej metropolitnej kultúre“.

V 60. a 70. rokoch sa na triede nakupovalo, chodilo do kín, študenti tu protestovali a nočný život chátral.

Bulvár ale prežil a po zjednotení sa v bývalom východnom Berlíne investovalo do komerčných projektov. „Ku'damm má zvláštnu atmosféru, ktorá je často podceňovaná. Je to veľmi zelená ulica. Keď sa na ňu pozeráte zhora, môžete si myslieť, že je to park,“ opisuje Busch-Petersen.

Jednou z prvých akcií osláv je inštalácia 125 sklenených debien dokumentujúcich históriu triedy. Oslavy ale zahrnú aj výstavy a okružné cesty po historických budovách a päťhviezdičkových hoteloch.

„Je to jednoducho záležitosť mestského marketingu,“ poznamenal Bienert.

A mnohí ako Busch-Petersen si oslavy proste ujsť nenechajú.

debata chyba