Henterová: Chorvátsko chytí ľudí za srdce čistým morom i zeleňou

Do Chorvátska v lete prúdia státisíce Slovákov. Mnohí každoročne na to isté miesto, ďalší chcú spoznávať stále niečo nové. Pôjdete k "slovenskému" moru tento rok aj vy? Na všetko, čo vás v súvislosti s dovolenkou pi Jadrane zaujímalo, odpovedala Nora Henterová, vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia, organizačnej zložky na Slovensku.

26.05.2011 15:11 , aktualizované: 27.05.2011 11:06
Omiš, Chorvátsko, more Foto:
Horský masív Biokovo nad turistickým strediskom Omiš v Chovátsku.
debata

Jadran nepozná znudených turistov

Ako po minulé roky, aj v tomto roku je Chorvátsko stále slovenskou turistickou jednotkou. Aj keď v minulom roku mu na päty šliapalo Bulharsko či Egypt. „Slováci k Jadranu cestujú najmä preto, že nepozná unudených turistov,“ povedala pre Pravdu Nora Henterová, vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko.

Čo by mali našinci už v prvých hodinách v Chorvátsku vedieť?
Napríklad, že na diaľničných mýtniciach je veľmi výhodné platiť kartou. Pre tých, čo tak chcú urobiť, je dokonca vydelený osobitný pás. Turisti to ocenia najmä v okolí Záhrebu, kde býva neraz poriadne husto.

A čo keď sa vyberieme na sever, na Istriju?
V takom prípade je najlepšie cestovať cez Rakúsko a vyhnúť sa tak spomínanému tzv. lieviku. Teda smer Graz a potom cez Slovinsko. O kupovaní diaľničnej známky v Slovinsku sa neoplatí špekulovať. Obchádzkami po vedľajších cestách by ste stratili veľa drahocenného času. Za tých 30 eur, čo je cena mesačnej známky, sa to určite vyplatí.

Na čo sa vás ľudia pýtajú najviac?
Ťažko povedať. Zaujíma ich vari všetko. A je ich čoraz viac. Súvisí to so zvyšovaním individuálnej turistiky, ani v tejto sezóne to nebude inak. Ubytovanie v súkromí ponúka širokú cenovú škálu. Od skutočne lacných nocľahov až po luxusné apartmány.

Kedy si u vás v Chorvátskom turistickom združení ľudia najviac podávajú kľučku?
Je to väčšinou tesne predtým, ako vycestujú. Možno je to spojené s blízkosťou Chorvátska a turisti sa až v poslednej chvíli rozhodujú, kde tentoraz zakotvia. Nie vždy sa to však vypláca. Aj v tomto roku je o Chorvátsko veľký záujem a môže sa stať, že na vyhliadnutom mieste bez predchádzajúcej rezervácie nedostanú ubytovanie.

Vari nezostanú pod holým nebom?
Určite nie, aj keď v tamojšom podnebí by to bolo celkom romantické. Vždy sa nájde miesto. Akurát to nemusí byť vždy tam, kde sme si to pôvodne vopred naplánovali. Stále platí, že cestovanie na vlastnú päsť si vyžaduje dôkladnú prípravu cesty. Ak sa tak nestane, tak riskujete stresy a nemilé prekvapenia. Nielen v Chorvátsku.

Ktorú časť pobrežia Slováci najviac vyhľadávajú?
Je to stále Dalmácia. Napriek tomu, že rastie aj záujem o Kvarner, ktorý láka pravdepodobne preto, lebo je blízko, podobne ako Istrija. Rebríček záujmu našincov však stále vedie splitsko-dalmatínska oblasť. U nás známa Makarská riviéra.

Kde je, naopak, slovenských turistov pomenej?
Vlani to bolo okolie Dubrovníka, na čom sa podpísalo najmä zrušenie leteckého spojenia. Bol to výsledok krachu leteckého prepravcu. A tí, čo exitujú a od nás lietajú, tak je to do Splitu alebo Zadaru. Ešte je spojenie medzi Košicami a Rijekou.

Turistická sezóna v Chorvátsku sa však nezačína v prvých letných týždňoch.
Určite nie. „Naťahuje“ sa nielen bližšie k jarným, ale aj jesenným dňom. Ľudia akoby pochopili, že k moru nemusia cestovať iba vtedy, keď je 35 stupňov nad nulou. Aj preto bolo na Jadrane – aj vďaka našim turistom – rušno napríklad na veľkonočné sviatky. Ale aj pred nimi i po nich. Ak chcete aj v tomto období plávať v morskej vode, nie je to problém. V hoteloch, ale neraz aj v súkromí už bazény s morskou vodou majú. Osobne považujem jar za najkrajšie obdobie pri mori. Vtedy je všetko rozkvitnuté a farebne svieže. Čo sa o letných horúcich dňoch nedá povedať.

Hovoríme teda o období stvorenom pre kombináciu mora a cyklistiky?
Presne tak. Aj v tomto roku sa sezóna ešte ani nezačala a už na naše dvere klopali mnohí hltači kilometrov na jednostopových tátošoch. Napríklad o cykloturistické mapy, ktoré obsahujú konkrétne trasy, bol obrovský záujem. V Chorvátsku už dávno nemusíte odpočívať iba leňošením na pláži. Rôzne tradičné vodné športy dopĺňa napríklad bohatá ponuka požičovní kajakov. Čoraz populárnejšia sa stáva aj jazda na koni. No a hitom aj v tomto roku bude neslabnúca chuť našinca stať sa „morským vlkom“. Brázdiť vody Jadranu na jachte je čoraz viac vyhľadávaný spôsob oddychu Slovákov. Stačí si urobiť kapitánske skúšky alebo prenajať miestneho majiteľa lode.

debata chyba