Šibenik je symbol severnej Dalmácie

Šibenik (okolo 50 tisíc obyvateľov), historické miesto, ktorého územie v dávnej minulosti obýval Ilýrsky kmeň Dalmátov, bol vždy priesečníkom chorvátskych dejín. Samotný hrad - hradisko a následne osadu rozvíjajúcu sa pri ňom založili v 9. stor. slovanskí Chorváti. Hradisko sa stalo centrom miestneho kraja.

06.04.2005 08:04 , aktualizované: 24.06.2005 09:04
debata

Príťažlivá rieka

Mesto leží pri ústí rieky Krka, ktorá je známa svojimi vodopádmi inšpiratívnej prírodnej krásy a je jednou z ôsmich národných parkov v Chorvátsku. Vodopády a kaskády sú vzdialené približne 17 km od Šibeniku. Najväčším je  Skradinský vodopád, z ktorého voda padá do hĺbky 45 m. Ak pôjdete od vodopádu 7 km proti prúdu rieky, uvidíte Visovacké jazero. Na ostrove uprostred  jazera sa nachádza františkánsky kláštor so zbierkou cenných rukopisov. Ešte ďalej proti prúdu rieky sa nachádza Rošský vodopád.

Odkaz minulosti

Šibenik je obklopené mnohými opevneniami, keďže sa muselo brániť pred početnými dobyvateľmi či už v období formujúcej sa chorvátskej – slovanskej štátnosti, byzantského vplyvu, Benátskej republiky, Uhorského kráľovstva alebo Osmanskej ríše. Ak sa prechádzate čarovnými ulicami a uličkami tohto mesta jeho zložitý dejinný osud akoby vám spočíval na dlani. Vnímate, ako často sa dostávalo do zreteľa pozornosti alebo nadvlády rôznych krajín, respektíve mocností a panovníkov strednej Európy, Stredomoria a Balkánu. Každý z nich zanechal v meste a jeho okolí svoju stopu, čo dáva tomuto kúsku zeme špecifickú, iba v Dalmácii poznateľnú atmosféru. Šibenik je neobyčajný predovšetkým pre jeho zladenie starej a modernej architektúry.

Najvýznamnejšou kultúrnou pamiatkou je Katedrála Sv. Jakuba, majstrovské dielo postavené vďaka staviteľom Jurajovi Dalmatinacovi a Nikolovi Firentinacovi (Mikulášovi z Florencie). Katedrála je pod ochranou UNESCO. Okrem nej treba vidieť renesančnú mestskú lodžiu, biskupský palác, radnicu a kniežací palác, ktorý sa nachádza na nábreží. Ďalej sú to pevnosti Šibičevac, sv. Jána a sv. Anny.

Vďaka svojmu postaveniu medzi plážovými centrami nielen v severnej, ale v celej Dalmácii patrí Šibenik medzi najnavšetvovanejšie mestá Chorvátska. Starobylý Šibenik je citlivo chránený od ruchu prímorského letoviska. Plážové rekreačné zariadenia sa nachádzajú 6 km od centra tohto dejinami poznačeného mesta. Ide o v Európe všeobecne známu turistickú lokalitu Solaris, kde máte k dispozícii všetky vymoženosti dovolenkového vyžitia – pláže, plávanie, jachting, tenis, volejbal aťd.

debata chyba