Príliš lákavá Venécia

Po dlhších pobytoch v Taliansku si vždy v ich závere neodpustím navštíviť čarokrásne mesto Benátky. Neustále ma láka vrátiť sa na miesta, kde na lagúne Jadranského mora postavili netypické mesto pretkané vodnými uličkami a ulicami kanálov.

03.06.2005 17:59 , aktualizované: 04.07.2005 06:54
debata

Práve z tohto mesta v druhej polovici 9. storočia (867) odišli na výzvu Ríma Konštantín a Metod obhajovať slovansky znejúcu kresťanskú liturgiu k pápežovi. Prechádzam miestami, kde sa narodil jeden z najznámejších cestovateľov, kupec Marco Polo. Muž, ktorý predstavil stredovekej Európe exotické kraje na ďalekom východe, kde vládol mongolský chán Chubilaj. Benátky sú mestom, kde sa pohyboval ruský literát Čechov a nejaký čas i Hemingway a iné významne postavy minulosti i súčasnosti.

Narušené zákutia

Benátky vznikli na 120 ostrovoch a ostrovčekoch pospájaných 177 kanálmi a kanálikmi, ktorých celková dĺžka je približne 43 km. Pôsobivé sú najmä kanálové zákutia neďaleko väznice známeho milovníka Casanovu. Atmosféru minulosti však narúša nie vždy príjemná súčasnosť. Nechutný zápach z kanálov, plávajúce potkany, respektíve neuveriteľné množstvo plastových fliaš, ktoré posúva vánok na hladine vody medzí nádhernými architektúrami. Aj príliš hluční japonskí turisti s neustále blýskajúcimi fotoaparátmi plaviaci sa na gondole na romantike nepridávajú. Nehovorím pritom o prepadávajúcich sa stĺpoch, na ktorých sú postavené kamenné architektúry, alebo neustála hrozba záplav najmä v posledných rokoch. To všetko podčiarkuje neuveriteľné takme neznesiteľné množstvo ľudí vo vrcholiacej sezóne.

Mimo sezóny

Keď chcete vidieť Benátky plné romantiky, vyhnite sa turistickej sezóne. Navštívte ich napríklad v závere mája a septembra alebo v júni a októbri. Vtedy sa plavte na gondole sieťou kanálov a spoznávajte večerné a stále napriek spomínaným negatívam príťažlivé mesto na lagúne. Nielen to. Spomínam si na príjemný jarný večer na prelome mája a júna. Usadil som sa na kamennú dlažbu na námestí San Marka, neďaleko baziliky San Marko. Svätý Marko je patrónom mesta. V blízkej útulnej reštaurácii sa usadilo menšie hudobné teleso, ktoré začalo hrať skladby Čajkovského, Dvořáka, Maláska, Mozarta, či pasáže opier z Verdiho. V tom okamihu akoby sa mi pred očami vynorila slávna minulosť Benátskej republiky pod vládou dóžov, alebo časy užívajúcich si intelektuálov a umelcov v 19. a 20. stor.. Pri počúvaní tónov som si uvedomil, že hudba z rôznych kútov starého kontinentu vo mne vyvolávala skutočný pocit európanstva bez zbytočných planých slov, ktoré v súčasnosti počujeme na každom kroku.

debata chyba