Aký je Ján Kuric vodič?

Najobľúbenejším autom populárneho speváka Janka Kurica je jeho Mini Cooper. Ten je zároveň aj jeho autom snov. Jazdiť začínal na Škode 110.

16.05.2010 10:36
SImona Bubánová a Janko Kuric - záhrada Foto:
Janko Kuric v pestovanej záhrade, ktorú vytvoril sám.
debata

Aký ste vodič?

Jazdím rád a myslím, že aj veľa kilometrov, najmä ak do toho zarátam aj naše cesty s kapelou. Považujem sa však za priemerného vodiča. Preto jazdím bezpečne, pomaly a za volantom sa nikdy nikde neponáhľam.

Aký ste spolujazdec?

Cesty na koncerty strávim väčšinou práve ako spolujazdec. Som na to teda zvyknutý. Do riadenia nikdy nikomu nehovorím, pretože je to nepríjemné a ani ja to nemám rád. Myslím si, že najmúdrejšie je odovzdať sa do rúk šoféra a trochu ho zabávať, aby nezaspal a aby bol stále v strehu. Samozrejme, zažil som aj šoférov, pri ktorých som sa bál.

Aké sú vaše zlozvyky?

Niekedy sa pozabudnem a príliš nahlas si v aute púšťam hudbu. Potom som v celkom inom svete a až keď prejdem cez križovatku, tak sa sám seba pýtam, či bola na semafore vlastne zelená…

Ako si krátite čas na cestách?

Zásadne hudbou. Rádio nikdy nepočúvam. Napálim si na cedečká nejaký výber a počúvam to dokola.

Čo vás vie najviac vytočiť?

Na bežnú aroganciu som v Bratislave už zvyknutý. Beriem to ako samozrejmosť, takže kvôli tomu sa nerozčuľujem. Ale vytáča ma, keď sú vodiči neohľaduplní k chodcom. Keď im nedajú prednosť na priechode, dokonca ani keď je zlé počasie, je zima a prší. Vodič si sedí pekne v teplúčku a ani za ten svet sa nezľutuje nad tým zmoknutým a uzimeným kolegom, pešiakom, ktorý je v oveľa väčšej nepohode.

Čo pre vás znamená auto?

Ja mám to šťastie, že mám svoje auto rád. Ale zas nie prehnane, že by som víkendy trávil v garáži. Starám sa oň asi tak ako o seba, teda skoro vôbec. Jazdím s Mini Cooperom, ktorý som si vysníval už v detstve. Mám ho už siedmy rok a nechcem nové ani iné. Aj keď vidím na ulici nejaké drahé auto, tak si poviem, ale veď ty máš aj tak krajšie.

Viete si predstaviť život bez auta?

Keďže mám auto tak dlho, občas ho musím dať do servisu, niekedy aj nadlhšie. A vtedy zistím, že sa to v pohode dá. Uvedomím si, že sme si na autá zvykli rovnako ako na mobilné telefóny a pritom ešte pred pár rokmi nikomu nechýbali. Tie prvé dni nie sú síce ľahké, ale potom to beriete ako úplne normálnu vec.

Najhoršia skúsenosť?

Ešte kedysi dávno som videl, ako auto pred nami vybočilo z jazdného pruhu a čelne sa zrazilo s kamiónom. To nikomu neprajem. Bolo tam päť ľudí, auto začalo horieť a my sme im nemohli nijako pomôcť. Všetci zomreli. Niečo strašné, všade okolo boli rozhádzané ich šaty a veci, pretože sa pravdepodobne vracali z dovolenky v Chorvátsku. Ešte dlhé roky som mal hrozné výčitky a strašne zlý pocit.

Ako vychádzate s políciou?

Celkom dobre. Nesnažím sa podplácať, nevyjednávam ani nezneužívam svoju popularitu. Policajti si robia len svoju robotu, a bodaj by sme si aj my v civile robili robotu tak ako oni. Prekáža mi iba to, že na rozdiel od západnej Európy vás policajti u nás zastavujú často bez príčiny. Mám pocit, že to obmedzuje moju osobnú slobodu. To sa vám vonku nestane. Ak vás totiž zastavia v Nemecku alebo vo Francúzsku, tak si môžete byť istí, že to nie je náhoda a že ste práve urobili niečo hrozné.

Vaša najvyššia pokuta?

Jazdím zásadne pomaly ale paradoxne, pokuty mám práve za rýchlosť. Napríklad keď idem šesťdesiatkou tam, kde je predpísaná štyridsiatka a ja o tom vlastne ani neviem.

Sú lepší vodiči ženy alebo muži?

Vôbec to nerozlišujem, pretože za svoj život som sa stretol s toľkými zlými šoférmi mužmi aj ženami, a naopak, že to nehrá rolu. Ale pamätám sa na jeden konkrétny zážitok z USA. Viezla nás tam raz jedna stará Američanka a vtedy mi naozaj nebolo všetko jedno. V jednej ruke telefón, v druhej cigaretka a ešte popritom všetkom si dokázala robiť kompletný mejkap. Tak to by asi žiaden chlap nedokázal.

Viete si vymeniť rezervu?

Bez problémov. Raz sme s manželkou išli hrať golf a vybrali sme sa na úplne zlé ihrisko. A do toho všetkého prišiel ešte aj defekt. Dokázal som to v tom časovom strese vymeniť asi za tri minúty.

Roky za volantom 20
Kilometrov ročne 20 000
Vodičský preukaz A, B
Prvé auto Škoda 110
Súčasné auto Mini Cooper
Obľúbené auto Mini Cooper
Auto snov Mini Cooper

Autoškola:
Vodič nesmie zastaviť a stáť
A) v obci zvukové výstražné znamenie na upozornenie vodiča predchádzaného vozidla,
B) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,
C) na jednosmernej ceste vľavo.

Janko Kuric zakrúžkoval správne odpoveď B.

debata chyba
Články podľa značiek