Aký je Peter Sklár vodič?

Herec a humorista Peter Sklár najazdí ročne 50 000 km. Momentálne usadá za volant SUV Nissan X-Trail, no jeho obľúbeným autom ostáva Nissan Almera. Svoje prvé kilometre absolvoval na Škode 105. Jeho snom je Lamborghini Murciélago. Za volantom doteraz strávil už 22 rokov.

18.01.2009 18:28
Peter Sklár Foto:
Peter Sklár v MAF Story.
debata

Aký ste vodič?

Jazdím našťastie rád. Nič iné mi ani neostáva. Bývam totiž mimo Bratislavy a za volantom strávim veľmi veľa času. Čím som však starší, tým som opatrnejší. Nehovorím, že ma ako muža nevzrušuje rýchlosť, no vyznávam heslo, že je lepšie stratiť v živote minútu ako pre minútu celý život.

Aký ste spolujazdec?

Otravný. Snažím sa byť ticho, ale niekedy mi to nedá a zbytočne papuľujem. Kedysi dávno som dokonca vystúpil z auta. Preto sa snažím sadať do auta len s vodičom, ktorého poznám, najlepšie ak som to ja sám.

Aké sú vaše zlozvyky?

Zvyknem si zanadávať, ale inak som, myslím, umiernený šofér. V aute zásadne nefajčím a na telefonovanie používam Bluetooth.

Ako si krátite čas na cestách?

Počúvam rádio a niekedy si pri tom spievam. Najradšej mám však hovorené slovo. Toho je, bohužiaľ, v slovenských rádiách málo. Mám už vytypované relácie, kde sa viac hovorí, ako hrá. Napríklad ráno počúvam Adelu a Sajfu, neskôr Slovenský rozhlas, Devín, Reginu.

Na čo ste alergický?

Na poľských kamionistov a vôbec poľských šoférov. Jazdia mimoriadne agresívne a hlúpo. Bude to asi tým, že v Poľsku nemajú diaľnice a potom nevedia, ako sa správať na tých našich. Často spôsobujú kolízne situácie.

Čo pre vás znamená auto?

Nedávam autám mená ani ich nepovažujem za rodinných príslušníkov. Sú pre mňa nevyhnutnosťou, doslova  výrobným prostriedkom. Auto mi musí súžiť. Ako hlava lyžiarskej rodiny potrebujem priestor na lyže, pohon všetkých kolies, cúvaciu kameru a vyhrievané sedadlá.

Najhoršia skúsenosť?

Vážne nehody ma našťastie obchádzajú. Odniesli si to zatiaľ len nejaké plechy. Bol som však svedkom havárie, kde vyhasol ľudský život. Dosť ma to vzalo. Odvtedy to mám za volantom vždy na pamäti.

Ako vychádzate s políciou?

Dobre. Som vždy pripútaný, svietim, keď treba, a rýchlosť neprekračujem nejako brutálne. Väčšinou ma zastavia len preto, aby sa porozprávali s Alinkom Krasňanským a potom ma pustia ďalej. Čo sa týka popularity, je to dvojsečná zbraň. Zatiaľ mi to pri vyjednávaní veľmi nepomohlo.
 
Vaša najvyššia pokuta?

Dva a pol tisíca korún za rýchlosť.

Čo si myslíte o ženách vodičkách?

Je to veľmi subjektívne. Poznám vodičky, ktoré jazdia rýchlejšie a lepšie ako mnohí chlapi, ale na druhej strane ma ide niekedy poraziť, keď ide na diaľnici v ľavom pruhu deväťdesiatkou vodička z Galanty a nemá s tým najmenší problém.

Viete si vymeniť rezervné koleso?

Viem. Asi ako každý dnešný štyridsiatnik mám dobrú školu z čias starých škodoviek, keď sme si všetko robili sami v garáži. Od výmeny sviečok až po sušenie rozdeľovača fénom. Dnes vám to je však už nanič. Keď som sa pri kúpe nového auta pýtal, kde mám náradie, dali mi radšej telefónne číslo a povedali – keby niečo, tak volajte a ničoho sa nechytajte.

Autoškola:
Státím sa rozumie
A) uvedenie vozidla do pokoja na dlhšie, ako je čas dovolený na zastavenie
B) prerušenie jazdy na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo vystúpenie prepravovaných osôb
C) len také uvedenie vozidla do pokoja, ktoré nepresiahne čas 15 minút

Peter Sklár zakrúžkoval nesprávne odpoveď C. Správna odpoveď je A.

debata chyba
Články podľa značiek