Aj Mini Coyote prispieva k bezpečnosti

S neustále rastúcim množstvom áut na ceste pribúdajú na našich cestách nebezpečné úseky, na ktorých sa môžeme neraz dostať do kolíznych situácií. Najmä v miestach, kde polícia meria rýchlosť, sme stále častejšie svedkami náhleho a nečakaného zbrzdenia premávky.

30.01.2009 16:31 , aktualizované: 21:23
Mini Coyote Foto:
Mini Coyote
debata

K bezpečnosti cestnej premávky a predchádzaniu kolíznych situácií obyčajne stačí byť včas informovaný. Jednou z možností, ako načas získať informácie o rizikových úsekoch je používanie zariadenia Mini Coyote. To sa skladá z prenosného modulu umiestneného na čelnom skle auta. Modul vás presne informuje o lokalitách, v ktorých môžete počítať s náhlym spomalením premávky, či už z dôvodu policajného merania rýchlosti alebo inej nebezpečnej situácie na ceste.
 
Mini Coyote je legálne zariadenie využívajúce technológie GPS a GPRS. Nie je to aktívny antiradar, pretože neruší ani nedetekuje policajné radary. Má len informatívny charakter, ktorý upozorňuje na vopred zaznamenané radary vďaka využívaniu informácií dostupných v centrálnej databáze. Tá obsahuje všetky údaje o stacionárnych a mobilných radaroch, ktoré prostredníctvom dátových prenosov GPRS prostredníctvom GSM prijíma zariadenie vo vašom aute. Keď sa dostanete k meranému úseku, na displeji zariadenia sa zobrazí maximálny povolený rýchlostný limit v mieste, ktorým práve prechádzate. Pokiaľ idete rýchlejšie, zariadenie vás na to jednoducho upozorní. Zároveň sa môžete lepšie pripraviť na úsek, kde zvyknú nedisciplinovaní vodiči panicky pribrzdiť.

Zariadenie ukazuje aj vašu momentálnu rýchlosť... Foto: Coyote
Mini Coyote Zariadenie ukazuje aj vašu momentálnu rýchlosť v km/h.

Do centrálnej databázy prispievajú aj samotní vodiči využívajúci toto zariadenie. Pri prechádzaní rizikovým úsekom len stlačia príslušné tlačidlo na svojom zariadení a systém toto hlásenie okamžite zaznamená. Ostatní účastníci neskôr prechádzajúci rovnakým úsekom tak dostanú novú informáciu včas. Systém dokonca dokáže rozoznať, či je zaznamenaný radar v smere jazdy vozidla alebo v protismere.

Spolu s navigačnými prístrojmi tak môže aj zariadenie tohto charakteru výrazne prispieť v plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ktorá si najmä v období sviatkov a pred víkendami od vodičov vyžaduje stále viac pozornosti a sústredenia.

debata chyba
Články podľa značiek