Aký je Peter Kočiš vodič?

Peter Kočiš momentálne jazdí na Forde Focus a Nissane X-Trail. Druhé menované auto je zároveň doteraz jeho najobľúbenejším, napriek tomu stále sníva o Forde Mustang Shelby. Jeho prvým autom bol Fiat Uno. Odvtedy uplynulo už 15 rokov a v súčasnosti najazdí ročne približne 25 000 km.

08.02.2009 09:44
Peter Kočiš Foto: ,
Peter Kočis prišiel na párty medzi prvými. Vtedy ešte všetko vyzeralo na pokojný večer so šampanským v ruke.
debata

Aký ste vodič?

Asi ako každý chlap sa považujem za dobrého vodiča. Na diaľnici to občas popreháňam, ale v porovnaní s minulosťou jazdím už oveľa pomalšie a opatrnejšie. To asi ide s vekom.

Aký ste spolujazdec?

To závisí od toho, kto je za volantom. Ak vodičovi dôverujem, napríklad manželke, tak pokojne aj zaspím. Inak v duchu tlačím imaginárnu brzdu a všetko, čo sa dá. Do riadenia však radšej nekibicujem, myslím, že to môže toho zlého vodiča znervózniť ešte viac.

Aké sú vaše zlozvyky?

Občas si za volantom zapálim, ale len v situácii, keď som sám a zostanem visieť niekde v zápche. Inak v aute nafajčím. Snažím sa obmedziť aj telefonovanie. Keď ma niekto vytočí, tak poriadne hreším. To priznávam.

Ako si krátite čas na cestách?

Klasika, počúvam rádio a CD. Ak sme na dlhej ceste s rodinou, osvedčili sa mi prenosné DVD. Decká pozerajú filmy a my sa rozprávame s manželkou. Cestu beriem ako súčasť dovolenky. Rád sa teda niekde zastavím.

Na čo ste alergický?

Neznášam agresívnych vodičov. Často sa to totiž končí tak, že obeťou je práve ten, kto je nevinný. Priam nenávidím, keď sa na mňa niekto tlačí zozadu.

Čo pre vás znamená auto?

Autá mám rád, sledujem trendy, ale na druhej strane si nehryziem nechty preto, že si nemôžem dovoliť nejaké auto, po ktorom túžim. Auto považujem za pracovný nástroj, a tak sa k nemu aj správam. Mávam tam strašný neporiadok. Na technické kontroly však chodím pravidelne. V tom som pedant. 

Najhoršia skúsenosť?

Nehody sa mi vyhýbajú. Len raz do mňa napálil iný vodič. Odniesli si to iba plechy. No a raz som mal naozaj šťastie, keď nás s kamarátom otočilo na diaľnici s naloženým prívesným vozíkom o stoosemdesiat stupňov. Nebol som vtedy za volantom a nebola to ani chyba môjho kamaráta. Ten vozík sa skrátka nejako zablokoval a už sme v tom boli. Nikomu sa však nič nestalo.

Ako vychádzate s políciou?

Stalo sa mi, že boli ku mne policajti zhovievaví práve preto, že ma poznali, ale zažil som aj situáciu, keď si na mne policajt doslova vybíjal komplexy. Ja som vždy slušný a nikdy nevyjednávam.
 
Vaša najvyššia pokuta?

Vracal som sa v noci domov niekde z moderovačky a otočil sa na križovatke. Nikto nikde nebol, len policajti áno. Stálo ma to dve tisícky.

Čo si myslíte o ženách vodičkách?

Neviem to nejako zodpovedne zhodnotiť. Je to asi individuálne. Moja manželka je napríklad veľmi dobrá šoférka. Ale keby som sa musel rozhodnúť, prikloním sa asi k názoru, že lepší šoféri sú predsa len muži.

Viete si vymeniť rezervné koleso?

To by som ešte zvládol, ale inak som totálny amatér. Okrem toho si viem ešte naliať vodu do ostrekovača, doliať olej, a to je asi tak všetko. So všetkým chodím radšej do servisu.

Autoškola:
Vodič nesmie zastaviť a stáť na železničnom priecestí, v podjazde a v tuneli a vo vzdialenosti kratšej ako
A) 80 m pred nimi a 80 m za nimi,
B) 160 m pred nimi a 160 m za nimi,
C) 15 m pred nimi a 15 m za nimi

Peter Kočiš zakrúžkoval správne odpoveď C.

debata chyba
Články podľa značiek