Auto ženským okom: Citroën C3

Citroën C3 je sympatické mestské auto, ktoré vás, milé dámy zaujme predovšetkým nezameniteľným dizajnom, jednoduchosťou a v neposlednom rade aj príjemne veľkým vnútorným priestorom.

25.03.2009 10:29
Citroën C3 Foto:
Citroën C3
debata

Supermini z dielní automobilky Citroën je vizuálnou spomienkou na legendárne „káčatko“ 2CV, ktoré si pred niekoľkými desaťročiami svojou nenáročnosťou a výdržou získavalo srdcia mnohých žien aj mužov.

Súčasný Citroën C3 prináša priestrannú päťdverovú karosériu s nezameniteľným vzhľadom, ktorá vám vďaka svojej nadštandardnej výške ponúkne na predných sedadlách nečakane veľa miesta na hlavy. Ani vzadu sa však nebudú vaše dve kamarátky cítiť stiesnene a čo je potešujúce, za zadnými sedadlami stále ostáva dosť miesta na batožinu. A to je viac ako ponúka väčšina rovnako veľkej konkurencie.

V meste je malý Citroën veľmi obratný. Foto: Citroën
Citroën C3 V meste je malý Citroën veľmi obratný.

Ani v prípade tohto francúzskeho mini nemusíte mať obavy, že si ho nedokážete dostatočne prispôsobiť vlastným potrebám. Na výber máte až 13 rôznych farebných odtieňov karosérie, vrátane atraktívnych metalických farieb. Dostatočne sa odlíšite aj pomocou 16-palcových diskov kolies z ľahkých zliatin.

Pre Citroën C3 sú v ponuke štyri benzínové motory. Základom ponuky je štvorvalec 1.1i (44 kW/60 k), nasledujú ho agregáty 1.4i (55 kW/75 k), 1.4i 16V (66 kW/90 k) a vrcholom ponuky je motor 1.6i 16V s výkonom 80 kW (109 k). Kto má rád naftové motory, toho Citroën uspokojí prepĺňanými motormi 1.4 HDi (50 kW/68 k) a 1.6 HDi (66 kW/90 k).

V jeho výbave nechýba ani robotizovaná prevodovka. Foto: Citroën
Citroën C3 V jeho výbave nechýba ani robotizovaná prevodovka.

Motory môžu spolupracovať s päťstupňovými manuálnymi prevodovkami alebo s robotizovanou prevodovkou SensoDrive vhodnou pre dámy, ktoré väčšinu času za volantom strávia prebíjaním sa dopravnými zápchami. Tu príde vhod absencia spojkového pedála. Spojku totiž za vás ovládajú servomotry a vy sa tak môžete venovať dôležitejším veciam. Keď však pri prevodovke SensoDrive predsa len zatúžite po kontrole nad radením, môžete prevodové stupne radiť aj manuálne prevodovou pákou alebo páčkami pod volantom.

Pre najnáročnejšie zákazníčky je k dispozícii aj verzia XTR, ktorá vyjadruje štýl auta na voľný čas. Od klasickej verzie C3 sa XTR odlišuje nelakovanými nárazníkmi, ochrannými lištami, krytom motora, upraveným pružením, strešnými nosičmi a anatomickými sedadlami.

Citroën C3 patrí medzi najlepšie vybavené mestské autá, na želanie totiž v jeho výbave nechýba ani kožené čalúnenie sedadiel, trojstupňové vyhrievanie predných sedadiel, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, zadný parkovací senzor, automatická klimatizácia či elektrické panoramatické celoplošné strešné okno. O bezpečnosť celej posádky sa „cétrojka“ postará pomocou frontálnych, bočných aj hlavových airbagov.

debata chyba
Články podľa značiek