Mercedes predstavil retro koncept vozidla na palivové články

Tento koncept otvoreného roadstera svojim spôsobom pripomína prvú Benzovu "trojkolku", ktorú si dal pán Karl Benz patentovať už v roku 1886. Odvtedy obehlo vyše 120 rokov, no skupinka študentov sa rozhodla oživiť ideu tohto prvého motorového vozidla.

26.03.2009 18:13
Mercedes F-Cell Foto:
Mercedes F-Cell
debata

Ako sme už v úvode naznačili, koncept nie je dielom samotnej automobilky, ale skupiny 150-tich študentov. Tí mali za úlohu vytvoriť vozidlo, ktoré by neprodukovalo žiadne emisie. To sa im aj podarilo, no aby ich projekt nepôsobil nudne, v oblasti dizajnu sa rozhodli pre zaujímavú kombináciu. Koncept totiž pôsobí moderne, no vďaka kolesám pripomínajúcim Benzovu „trojkolku“ má toto auto aj určitý retro nádych. Na druhej strane, pri tvorbe prednej časti vozidla poslúžil ako vzor monopost F1.

Mercedes F-Cell Foto: Mercedes
Mercedes F-Cell Mercedes F-Cell

Bezemisnú prevádzku sa študentom podarilo docieliť použitím palivových článkov. Výkon hnacieho ústrojenstva je však len 1,2 kW (1,6 k) a vozidlo dosahuje maximálnu rýchlosť iba 25 km/h. Dojazd ale predstavuje slušných 350 km.

Mercedes F-Cell Foto: Mercedes
Mercedes F-Cell Mercedes F-Cell

Podobne ako Benzova „trojkolka“ z roku 1886, aj tento koncept má hnacie ústrojenstvo umiestnené vzadu. Tým ale podobnosť nekončí. Namiesto volantu je tu „joystick“. Podobne sa ovládalo aj prvé motorové vozidlo. V tomto prípade však „joystick“ nie je spojený s kolesami mechanicky, ale elektronicky. Koncept odvezie tak isto iba dvoch pasažierov. Usadiť sa môžu do škrupinových sedadiel, ktoré sú v rámci minimalizácie hmotnosti vyrobené z karbónu. Čalúnené sú ručne zošívanou kožou.

debata chyba
Články podľa značiek