Mazda MX-5 oslávi 20 rokov

Mazda MX-5 je absolútne najobľúbenejším modelom svojej triedy o čom svedčí aj 850 000 predaných kusov po celom svete. Priaznivci Mazdy MX-5 sa chystajú osláviť toto jubileum vo veľkom štýle. Na najslávnejších vytrvalostných pretekoch v Le Mans sa stretne 200 kusov vozidiel tohto typu.

28.05.2009 17:30
Mazda MX-5 Foto:
Za 20 rokov výroby modelu MX-5 bolo vyrobených až 850 000 kusov tohto vozidla.
debata

Prvá Mazda MX-5 (vtedy s názvom Miata) sa objavila na autosalóne Chicago Motor Show vo februári 1989 a znamenala začiatok renesancie dvojmiestnych roadsterov. Odvtedy až dodnes je tento model stelesnením filozofie „Jinba Ittai“ (japonský výraz s významom „jazdec a kôň ako jedno telo“), pričom stále poskytuje to, čo je samou podstatou pôžitku z jazdy v športovom aute. V tomto trende pokračovali aj konštruktéri nasledujúcich generácií modelu Mazda MX-5, ktorého sa dodnes predalo viac ako 850 000 kusov, vďaka čomu získal zápis v Guinnessovej knihe svetových rekordov.

V takzvanom „Mazda Campe“ v Le Mans bude v priebehu pretekov, ktoré sa budú konať od 13-teho do 14-teho júna, pripravených 200 miest pre majiteľov vozidiel Mazda MX-5. Keďže kapacity sú obmedzené, tí, ktorí sa chcú zúčastniť, by sa mali čo najrýchlejšie zaregistrovať na webovej stránke Mazda France na adrese www.mazda.fr. Pre účastníkov usporiadatelia ponúkajú kompletné služby vrátane parkovacieho miesta pre svoje vozidlo, tričko s motívom výročia, súťažný štítok rely, obed a raňajky, ale aj ďalšie prekvapenia. Účastnícky poplatok je 100 eur.

Mazda Camp sa bude nachádzať v tesnej blízkosti okruhu, kde budú mať priaznivci Mazdy MX-5 jedinečnú šancu zažiť vzrušenie zo sledovania pretekov 24 hodín Le Mans naživo, ale aj povzbudzovať tri súťažné tímy v kategórii LMP2, ktoré používajú motory Mazda. Počas podujatia bude prebiehať aj súťaž „Best of Show“ so špeciálnou cenou pre najkrajšiu Mazdu MX-5.

debata chyba
Články podľa značiek