Aká je Desana Dudášová vodička?

Profesionálna fotografka Desana Dudášová je už 20 rokov aktívnou vodičkou, pričom ročne stihne najazdiť 20 000 kilometrov. Jej prvým autom bol Oltcit, na ktorý dodnes s úsmevom rada spomína. V súčasnosti jazdí na Volkswagene Polo. Svoje vysnívané auto nemá.

30.06.2009 14:48
Dudášová Foto:
Dudášová
debata

Aká ste vodička?

Som veľmi opatrná. Rýchlosť mi nič nehovorí. Vodičský preukaz som však dostala dosť neskoro. Raz ma pri jazdách obťažoval jeden inštruktor a potom zas nejaká lesbička, tak som im vystúpila z auta. Nakoniec sa to podarilo. Dnes jazdím veľmi rada a keď mám nejakú „depku“, tak sadnem do auta idem to vyjazdiť. Túlam sa, kým ma to neprejde.

Aká ste spolujazdkyňa?

Nenávidím to. Keď už nemôžem šoférovať, tak radšej sedím vzadu ako vedľa šoféra. Aj preňho je to lepšie, lebo keď sa mi niečo nepáči, tak dosť vulgárne nadávam.

Aké sú vaše zlozvyky?

Asi to budú zase tie nadávky. Niekedy sa neudržím, keď vidím naokolo tých arogantných šoférov.

Ako si krátite čas?

Počúvam hudbu, ale zo všetkého najradšej mám hovorené slovo. Takže väčšinou skončím pri nejakej rozhlasovej relácii.

Na čo ste alergická?

Neznášam rýchlobežných a strašne dôležitých mladých mužov na veľkých a silných autách.

Čo pre vás znamená auto?

Je to pre mňa dopravný prostriedok. Veľmi sa o auto nestarám, ale zas určite viac ako môj partner o mňa. Na značku si nepotrpím. Často sa mi stane, že sedím v aute, ktoré je vraj veľmi drahé, ale ja to nejako neregistrujem. Najradšej som mala môj starý oltcit. Volala som ho Ceausescova pomsta. Na tom aute sa pokazilo úplne všetko, ale o to viac zážitkov som s ním mala. Raz ráno mi pri nastupovaní odpadli dvere a keďže bývam pri rumunskom veľvyslanectve, tak som im zazvonila a povedala, že keď si to vyrobili, nech si to aj opravia. A viete, že mi pomohli? Čosi také sa vám s novým autom už nemôže stať.

Najhoršia skúsenosť?

Nerada na to spomínam, ale v roku 1996 som prišla pri havárii o moju fantastickú kamarátku Evu Frickú. Ona zomrela a ja som sa vtedy druhýkrát narodila. Vyletela som z auta a asi dvesto metrov som sa šmýkala po diaľnici. Je zázrak, že žijem. A ako to už v živote býva, vodičovi, ktorý haváriu spôsobil, sa nič nestalo. Nechcem ho radšej menovať.

Ako vychádzate s políciou?

Mám len dobré skúsenosti. Sú ku mne vždy milí. Myslím, že známe meno väčšinou zafunguje. Jasné, že sa snažím aj vyjednávať, ale keď sa nedá, tak s pokorou zaplatím.

Vaša najvyššia pokuta?

Dostala som 500 korún za to, že som nemala platnú estékačku. Vôbec som o tom nevedela. A musím pochváliť policajtov, lebo boli taký zlatí, že ma odprevadili s autom až pred dom.

Čo si myslíte o ženách vodičkách?

Nič extra. Myslím, že ženy sú ako vodičky oveľa opatrnejšie. Chlapi majú totiž sklon uveriť za volantom, že sú pánmi tvorstva. Takých fakt nemusím.

Viete si vymeniť rezervu?

To je vylúčené. Také veci riešim cez kamarátov z krčmy. Minule mi napríklad opravovali defekt chlapci z Funusu.

Autoškola:

Vodič nesmie zastaviť a stáť na železničnom priecestí, v podjazde a v tuneli a vo vzdialenosti kratšej ako
A) 80 m pred nimi a 80 m za nimi,
B) 160 m pred nimi a 160 m za nimi,
C) 15 m pred nimi a 15 m za nimi.

Desana Dudášová zakrúžkovala správne odpoveď C.

debata chyba
Články podľa značiek