Mužom pri nákupe auta imponuje sila, ženy pozerajú na dizajn

Zatiaľ čo muži pri výbere auta preferujú silu motora a značku, ženy očakávajú atraktívny dizajn, bezpečnosť, módnu farbu a jednoduché ovládanie.

22.07.2009 21:16
Fiat Foto:
Fiat
debata

Rozdielnosť priorít oboch pohlaví vyplýva aj zo skúseností predajcov a samotných výrobcov. Výber auta totiž už dávno nie je čisto mužskou záležitosťou.

„Ženy chcú jazdiť v bezpečnom aute. Zároveň ich oslovuje vzhľad auta vrátane farby karosérie a interiéru. často ich zaujme jeden konkrétny prvok, vďaka ktorému sa im potom páči celé auto,“ povedal brnenský predajca vozidiel Škoda Pavel Štěpka. Zákazníčky vraj naopak prejavujú omnoho menší záujem o detailné technické údaje, podľa ktorých sa rozhodujú muži.

Do výberu auta v ženskej réžii vstupujú podľa skúseností predajcov aj emócie, cit a akási ženská intuícia. „Ja tomu hovorím X-faktor, je to niečo ako kúzlo alebo príťažlivosť. Zákazníčke sa nejaké auto jednoducho zapáči, má pre ňu pôvab bez toho, aby to vedela vysvetliť,“ uviedol Štěpka. Máloktorá žena sa však môže úplne odovzdať intuícii – rozhodnutie totiž ovplivňujú aj finančné možnosti a praktické potreby.

Ženy majú pri nákupe auta stále väčší vplyv, zhodujú sa odborníci. Pribúda dokonca žien, ktoré samostatne rozhodujú o tom,aké auto do rodiny pribudne, uviedol špecializovaný server Žena a auto. Podľa dostupných údajov ženy šoférujú štyri z desiatich áut na cestách.

Ženám sa v posledných rokoch snažia prispôsobiť aj výrobcovia. Upravujú podľa nich svoje výrobné plány a reklamné kampane. Týka sa to nielen áut, ale aj doplnkov a príslušenstva. Pre ženy sa napríklad vyrába špeciálna navigácia. Vyznačuje sa príjemným dizajnom a odlišným obsahom. Napovie aj správny smer pri hľadaní obchodov či kaviarní.

Dávno vraj už neplatí to, že dievčatá a ženy túžia hlavne po menších autách, s ktorými sa ľahšie parkuje. Podľa predajcov je to mýtus. Niektoré ženy naopak vyžadujú veľké auto, pretože im dodáva sebavedomie a lepší pocit pri šoférovaní. A naviac, kto nevie parkovať, poriadne nezaparkuje ani s malým autom, tvrdia znalci.

debata chyba
Články podľa značiek