Mesto duchov sa vynorilo z vody. Extrémne sucho vzkriesilo aj zatopený kostol

Trosky takmer 300 rokov starého mesta sa v dôsledku extrémneho sucha vynorili z čiastočne vyschnutej priehrady na severe Filipín. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej by neobvyklý pohľad mohol oblasti finančne závislej na pestovaní ryže zabezpečiť nový zdroj príjmov.

07.05.2024 06:00
debata (1)

Po niekoľkých týždňoch s minimálnymi zrážkami sa v provincii Nueva Ecija vo vysychajúcej priehrade objavili časti potopeného mesta Pantabangan. Hladina priehrady od začiatku roka klesla už o 50 metrov, uviedol server BBC.

„Keď som počula, že sa znova vynoril potopený kostol v Pantabangane, nadchlo ma to a chcela som ho vidieť na vlastné oči,“ povedala Aurea Delos Santosová, šesťdesiatjeden­ročná zdravotná sestra na dôchodku.

Niektorí obyvatelia sa rozhodli na novej atrakcii zarobiť a aktívne nabádajú turistov na návštevu ostrova.

„Predtým som si rybárčením zarobil len 200 pesos (niečo vyše 3 eur), ale teraz, keď sú tu turisti, zarábam 1500 aj 1800 pesos za deň,“ uviedol miestny rybár Nelson Dellera.

Na mieste, kde pôvodne stálo mesto Pantabangan, nechala filipínska vláda v 70. rokoch zriadiť priehradu. Priehrada podľa miestnej správy teraz v provincii Nueva Ecija aj v jej priľahlých oblastiach slúži ako hlavný zdroj zavlažovania a vody.

Extrémne horúčavy sužujú celú juhovýchodnú Áziu. V mnohých krajinách vlády pristupujú k rušeniu školskej výučby.

Úrady obyvateľov tiež opakovane vyzývajú, aby neopúšťali domovy, a predišli tak možným zdravotným komplikáciám.

recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Čítajte viac Ak sa chcete okúpať v jednom z najvyššie položených bazénov na svete, nesmiete mať hocijaké plavky San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Nemusíte cestovať ďaleko: Turisti vybrali 3 najlepšie pláže a všetky máme v Európe alkohol, opica, zábava, party, oslava, diskotéka, mladí ľudia, mládež, tanec Čítajte viac Lacné pivo aj ubytovanie: "Pártyslava" získala v rebríčku nočného života vysoké hodnotenie
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny