Prvá generácia Golfu sa lúči po 35 rokoch

Šesť rokov po skončení výroby legendárneho Volkswagenu "chrobák" definitívne končí svoju kariéru aj prvá generácia Golfu.

07.11.2009 16:35
Volkswagen Golf I Foto:
Volkswagen Golf I
debata

Na Beetle, ktorý sa udržal na výrobných linkách v Mexiku až do roku 1995, teda neuveriteľných 58 rokov, síce nemá, no aj tridsaťpäťročná kariéra je v automobilovom svete obrovský úspech.

Jeho krivky sú moderné dodnes. Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf I Jeho krivky sú moderné dodnes.

Predávať sa začal v roku 1974 ako jeden z prvých moderných hatchbackov s predným náhonom a motorom umiestneným naprieč. Dizajn pochádzajúci zo štúdia Italdesign sa stal doslova ikonou. Bol tiež prvým modelom s moderným vysokootáčkovým dieselovým motorom.

V roku 1974 to bol neuveriteľne moderný interiér. Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf I V roku 1974 to bol neuveriteľne moderný interiér.

Preslávil sa aj v športovej verzii GTI a jeho platforma poslúžila na vznik prvých dvoch generácií kupé Scirocco a sedanu s autonómnym názvom Jetta. Samozrejme, v Európe bol minulosťou už podstatne skôr. V roku 1984 ho totiž nahradila druhá generácia Golfu. No podobne ako pri „chrobáku“, ktorého výroba sa presťahovala do Mexika, putovala produkcia Golfu I do Juhoafrickej republiky. Tu schádzal z montážnych liniek závodu v Uitenhage plných 25 rokov pod označením CitiGolf. Celkom sa tu vyrobilo 377 484 kusov.

Volkswagen Golf I GTI Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf I GTI Volkswagen Golf I GTI
Verzia GTI je dnes legendou. Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf I GTI Verzia GTI je dnes legendou.

Hoci prešiel za ten čas mnohými inováciami, zachovával si stále typický Giugiarov dizajn. Poslednú verziu poháňali osemventiové motory objemu 1.4 (54 kW/73 k) a 1.6 (74 kW/100 k) litra. To bolo podstatne viac ako v minulosti. No ani to nepomohlo zabrzdiť klesajúci záujem zo strany zákazníkov. V prvom polroku si kúpilo CitiGolf len 1690 zákazníkov, čo rozhodlo o „predčasnom“ skončení produkcie. Tá mala pôvodne pokračovať až do roka 2010.

Volkswagen Rabbit Foto: Volkswagen
Volkswagen Rabbit Volkswagen Rabbit
V USA a Kanade sa predával pod označením Rabbit. Foto: Volkswagen
Volkswagen Rabbit V USA a Kanade sa predával pod označením Rabbit.

Výroba Volkswagenov v Afrike sa však nekončí. Pôvodný závod prechádza veľkou prestavbou a pripravuje sa na nábeh nástupcu. Golf „jednotka“ sa však ešte rozlúči 1000-kusovou limitovanou sériou.

debata chyba
Články podľa značiek