Aká je Zuzana Mauréry vodička?

Herečka Zuzana Mauréry začínala za volantom postaršej Lady prerobenej na LPG, dnes sa však už vozí na Mazde3. Tá je aj jej najobľúbenejším autom, napriek tomu stále sníva o modeli Chrysler PT Cruiser. Ročne najazdí 15 000 km.

24.09.2009 19:06
Zuzana Mauréry Foto:
Herečka Zuzana Mauréry v jednej zo scén seriálu Ako som prežil.
debata

Aká ste vodička?

Trúfam si povedať, že som dobrá vodička. Každodenná, mestsko-diaľničná. Niekedy rýchla, ale určite ohľaduplná. Jazdím naozaj rada. V každom prípade vždy, keď sa cítim neisto, alebo neviem, čo mám robiť, vyhodím rýchlo „blinkre“ a snažím sa zistiť, čo sa deje. Radšej počkám, kým sa situácia predo mnou nevyrieši, nevytrubujem a nehrniem sa vpred za každú cenu.

Aká ste spolujazdkyňa?

Radšej šoférujem sama. A keď mám spolujazdca na dlhšiu cestu, sem-tam sa ho kontrolne spýtam, či sa nebojí, či sa cíti „ok“. Išla som s jedným priateľom autom do Chorvátska, ktorého heslom bolo, že „čiara nie je plot“ a cítila som sa s ním bezpečne. Ale sú aj takí, ktorí idú viac-menej päťdesiatkou a ja brzdím ostošesť.

Aké sú vaše zlozvyky?

Bohužiaľ telefonujem aj esemeskujem. Viem, nie je to bohvie čo. Aj papkám. To je totiž jediná činnosť, ktorá ma zachraňuje pred mikrospánkom.

Ako si krátite čas?

Väčšinou počúvam cédečká a vyspevujem si. Ale mám rada aj ticho. Napríklad pomalú, tichu jazdu v prázdnom meste.

Na čo ste alergická?

Neznášam agresívnych a neohľaduplných šoférov. Napríklad, keď vás niekto nie je ochotný pustiť do radu. Vyslovene alergická som na holohlavcov vo veľkých autách. Minule sa mi dokonca stalo, že som bola na hlavnej a z vedľajšej sa predo mňa nenápadne tlačil športový kabriolet, niekoľkojednotkovej ŠPZ s bielošiltovkovým šoférom, a keď som nebola ochotná dať mu prednosť, začal vytrubovať a nadávať mi… A ešte nemám rada, keď má auto predo mnou tmavé sklá a ja potom nevidím, čo sa deje pred ním.

Čo pre vás znamená auto?

Auto je pre mňa môj druhý domov. Hoci to moje má aj meno aj sa mu prihováram a samozrejme ho aj chválim, stále som toho názoru, že ono ma slúžiť mne a nie ja jemu. Ale chodíme pravidelne aj na kontroly a tiež „dbáme na hygienu“. Ono samozrejme závisí aj od toho, či máte ladu na plyn alebo nejakého šikovného „japonca“. Už sa mi stalo, že som s mojou ladičkou bezmocne „zaparkovala“ uprostred križovatky a tam som sa veru veľmi doma necítila…

Najhoršia skúsenosť?

Ja zatiaľ chvalabohu za sebou nijakú haváriu nemám. Ale nárazník mám zato celkom pestrý. Mám len jeden „dramaticky“ zážitok, keď som mala ešte ladu na plyn. Bolo to v ten deň, keď tu bol pápež a z auta mi začal unikať propán-bután. Bývali sme na námestí pri Tescu. Prišli policajti a uzavreli celý blok. Keď som prišla k autu, bol tam hlúčik spotených policajtov a na druhý deň titulka v jednom bulvárnom médiu s mojou vysmiatou fotkou, že atentát sa nekonal.

Ako vychádzate s políciou?

Mám s nimi vlastne len dobre skúsenosti. Nie sú na mňa veľmi prísni. Páči sa mi, že v Česku majú policajti na autách napísane – pomáhať a chrániť. To by mohlo byť aj u nás.

Vaša najvyššia pokuta?

V zásade som „papučkárka“ a s odťahovákmi sa už tiež celkom kamarátim. Dokonca sa mi podarilo s papučou aj odísť. Nezbadala som ju, lebo strašne nasnežilo, a keď som sa pohla, jednoducho spadla z kolesa. Tak som ju naložila do kufra a odišla. Potom mi prišiel papier o krádeži štátneho majetku. Myslím, že nikdy u mňa nebol dôvod na vysokú pokutu. A keď som aj niečo porušila, tak som to úprimne oľutovala a pokuta sa napokon nejako scvrkla.

Čo si myslíte o mužoch vodičoch?

Dobrý vodič je sexy.

Viete si vymeniť rezervu?

Nikdy som to nerobila, tuším ani v autoškole. Vidíte, ale veď to je výzva!

Autoškola:
Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný
A) vodič jazdiaci v pravom jazdnom pruhu nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v ľavom jazdnom pruhu,
B) vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu,
C) má prednosť v jazde vždy vodič vozidla s vyššou hmotnosťou.

Zuzana Mauréry zakrúžkovala správne odpoveď B.

debata chyba
Články podľa značiek