VW je najväčším výrobcom automobilov na svete

Skoro osemdesiat rokov tento titul patril koncernu General Motors. Po jeho kolapse žezlo prebrala Toyota, no teraz primát patrí nemeckému Volkswagenu.

12.11.2009 12:23
badges Foto:
badges
debata

Za doterajšie obdobie roku 2009 sa podarilo koncernu VW vyrobiť 4,4 milióna vozidiel. Toyota vyrobila iba 4 milióny. Dôvodom je samozrejme hospodárska recesia a fakt, že baštami Toyoty sú trhy, ktoré momentálne upadajú. V prvom štvrťroku 2009 bola Toyota nútená radikálne obmedziť produkciu. Medziročne klesla kvartálna produkcia takmer o polovicu, z 2,1 milióna na 1,1 milióna vozidiel.

Na druhej strane Volkswagen má silné postavenie na trhoch, ktoré napriek kríze rastú. Napríklad len za mesiac júl v Číne VW predal 128 000 automo­bilov, čo predstavovalo takmer štvrtinu z jeho celosvetových predajov v uvedenom mesiaci. Určite za takéto výsledky môže ďakovať aj vládnym subvenciám a daňovým úľavám čínskej vlády.

Nezanedbateľným faktorom bolo aj šrotovné na mnohých európskych trhoch, kde má Volkswagen výhodnejšiu pozíciu ako Toyota.

Tento stav je však pravdepodobne len krátkodobý. Keď pominie recesia Toyota sa bude snažiť využiť svoje výrobné kapacity (10 miliónov vozidiel ročne) na maximum. Pri takomto výkone Volkswagen nemá šancu konkurovať. Jeho kapacity sú oveľa nižšie.

Toyota ukončí rok 2009 s počtom vyrobených automobilov približne na úrovni 7 miliónov kusov. Pre porovnanie v roku 2008 to bolo 9,24 milióna kusov.

debata chyba
Články podľa značiek