Aká je Monika Hilmerová vodička?

Prvým autom herečky Moniky Hilmerovej bol klasický Mercedes-Benz "Piano". Aj dnes je jeho hrdou majiteľkou, no počas všedných dní jej robia na cestách spoločnosť modernejšie Volkswagen Touareg alebo Hyundai i30. Jej vysnívaným autom je Cadillac Eldorado z roku 1975.

15.11.2009 09:01
Monika Hilmerová a Jaro Bekr Foto:
Herečka Monika Hilmerová a tanečník Jaro Bekr sa stali rodičmi dcérky Zary.
debata

Aká ste vodička?

Som veľmi opatrná vodička. Pred autom mám rešpekt. Už môj otec, keď ma učil šoférovať, mi vždy hovoril, že auto je ako zbraň. V nesprávnych rukách môže niekomu ublížiť. Ale priznám sa, keď som začínala jazdiť, bola som oveľa suverénnejšia a viac som si verila ako dnes. Keď som otehotnela, ubrala som z plynu. Stále však jazdím veľmi rada.

Aká ste spolujazdkyňa?

To závisí vždy od toho, kto šoféruje. Sú šoféri, pri ktorých sa cítim totálne bezmocná. K takému človeku do auta už nikdy nenastúpim. Párkrát sa mi stalo, že keď ma viezol taxikár, tak si počas jazdy vybavoval telefonáty alebo esemesky. Vtedy sa ohradím, alebo ho požiadam, aby zastavil a vystúpim.

Aké sú vaše zlozvyky?

Teraz už nie, ale dávnejšie som za volantom aj ja telefonovala. Skoro vždy, bol to jediný čas, kedy som si mohla pokojne vybaviť záležitosti, ktoré som nestíhala.

Ako si krátite čas?

Ja sa v aute vždy kochám. Veľmi rada pozorujem krajinu. Vtedy nepotrebujem rádio ani cédečká. Mám rada ticho a zvuk motora.

Na čo ste alergická?

Neznášam rýchlych motorkárov a neviditeľných cyklistov. Niekedy dokonca pribrzdím, stiahnem okienko a upozorním ich, aby na sebe nosili niečo reflexné, alebo boli osvetlení. Nemám rada ani bezohľadných a agresívnych šoférov, ktorí si myslia, že sú na ceste sami a ktorých je Bratislava, bohužiaľ, plná. Vtedy mám čo robiť, aby som sa ovládla.

Čo pre vás znamená auto?

Mám obrovský citový vzťah k môjmu starému mercedesu. Je to „piano“ zo sedemdesiatych rokov, jednoducho môj ročník. Jazdila som na ňom odvtedy, čo som dostala vodičský. Aj som si poplakala, keď som ho predávala. Ale hneď na to som si kúpila ďalší v lepšom stave. A ten mám dodnes. Aj keď dnes už na ňom jazdím pomenej, keďže potrebujem aj moderné a bezpečné auto, vždy sa teším, keď ho môžem vytiahnuť z garáže. Nové autá mi takú radosť nerobia. Keby som mohla, hneď by som si kúpila nejaký starý americký cadillac.

Najhoršia skúsenosť?

Pred pár rokmi ma viezol šofér z Prahy do Bratislavy. Bola zima a išiel asi dvojstovkou. V rádiu hrala skladba Voda, čo ma drží nad vodou a ja som pritom rozprávala vodičovi, čo sa stalo Jožovi Rážovi na motorke. V tom sme sa dostali do kolízie s predbiehajúcim kamiónom. Myslela som si, že nie je možné, aby sme to prežili. Zvláštne bolo, že sa ma vtedy zmocnil akýsi pokoj a pokora. Vtedy som si uvedomila, aké je ľudské telo vlastne krehké. Neviem, ako je to možné, ale nakoniec sa nám z toho podarilo vyviaznuť bez havárie, ale cestou do Bratislavy som už neprehovorila ani slovo. Odvtedy som alergická na rýchlu jazdu a prekračovanie povolenej rýchlosti. Aj na prázdnej ceste myslím stále na to, že mi môže niečo vybehnúť pred auto.

Ako vychádzate s políciou?

Väčšinou mám veľmi dobré skúsenosti. Neviem, čím to je, ale vždy narazím na takých, ktorí sú ku mne slušní a nevyrývajú. Spomínam si, že raz, keď som bola mladšia a divokejšia vodička ako dnes, som dokonca spanikárila a chcela na starej škodovke ujsť pred policajtmi. Takže sa udiala naháňačka ako vo filme. Jasné, že ma dobehli. Komické bolo, že sa na mojom pokuse o útek na tom starom šrote strašne zabávali. Nečakali, že z toho auta vystúpi taká mladá čajočka. Nakoniec mi všetko odpustili.

Vaša najvyššia pokuta?

Platila som pravidelne za telefonovanie. A tiež som expert na odťahovanie. Na Zochovej ulici ma odtiahli štyrikrát do Čierneho lesa. A to je drahý koníček. Ani to nechcem počítať.

Čo si myslíte o mužoch vodičoch?

Ženy a feministky asi nepoteším. Ja si totiž myslím, že muži sú vo všeobecnosti oveľa lepší vodiči. Asi na to majú nejaké dispozície. Aj niektoré ženy vedia vynikajúco jazdiť, ale je ich určite menej. Keď vidím, že na ceste niekto urobí nejakú hlúposť, viem si tipnúť, kto je za volantom. Väčšinou uhádnem, sedí tam žena.

Viete si vymeniť rezervu?

Na tom starom mercedese som to teoreticky ovládala, ale určite ešte predtým, ako by som sa do toho pustila, urobila by som všetko preto, aby som zavolala pomoc.

Autoškola:
Vodič nesmie zastaviť a stáť
A) na účelovej komunikácii za zníženej viditeľnosti,
B) na jednosmernej ceste vpravo,
C) pred neprehľadným vrcholom stúpania cesty, na ňom a za ním.

Monika Hilmerová zakrúžkovala správne odpoveď C.

debata chyba
Články podľa značiek