Križovatka na Klemensovej patrí k najlepším v Európe, potvrdila to FIA

Niektoré priechody pre chodcov v Európe nespĺňajú bezpečnostné požiadavky. Z výskumu v rámci európskych miest vyšla Bratislava solídne. Predovšetkým križovatka ulíc Klemensova a Dostojevského rad bola hodnotená ako najlepšia.

15.12.2009 12:35
Križovatka, semafor, zelená Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zhruba 60 percent zo skúmaných priechodov u expertov dostalo známku dobrý či veľmi dobrý, uviedla Medzinárodná automobilová federácia (FIA). Na druhej strane 53 z 310 v teste prepadlo. Najhorší testovaný priechod sa nachádza v Miláne.

Križovatku na Klemensovej v Bratislave... Foto: Google Earth
Križovatka Križovatku na Klemensovej v Bratislave ohodnotila FIA kladne. 

V každom z 31 miest sa odborníci zamerali na desať priechodov. Skúmali sa podmienky viditeľnosti a prehľadnosti v rôznych denných dobách, označení, či to, akým spôsobom môžu rôzni ľudia prejsť na druhú stranu cesty.

V talianskom Neapole žiadny zo skúmaných priechodov nezískal pozitívne hodnotenie. Naopak veľmi dobre si viedli holandský Rotterdam, v ktorom najviac priechodov dostalo známku dobrý, či veľmi dobrý a francúzsky Štrasburg.

FIA pripomenula, že každoročne viac ako 8-tisíc chodcov umiera pri dopravných nehodách v celej Európe, pričom každý štvrtý prípad sa odohrá práve na priechode pre chodcov.

debata chyba
Články podľa značiek