Aký je Lukáš Latinák vodič?

Humorista Lukáš Latinák je skôr sviatočným vodičom a veľa kilometrov ročne nenajazdí. Momentálne žiadne auto nemá, ale sníva o Volve XC90. Začínal za volantom Mitsubishi Galant.

27.12.2009 10:15
Lukáš Latinák Foto:
V porovnaní s poručíkom Hurkom má teraz herec Lukáš Latinák dosť "gotický" imidž.
debata

Aký ste vodič?

Jazdím rád, aj keď som teraz skôr sviatočný vodič. Momentálne nemám auto. Vodičský som si robil už na strednej škole v Lučenci, kde sú dve svetelné križovatky a aj tak som to zvládol až na druhý raz. Nie som teda ten typ frajera, čo si príliš verí. Jazdím preto radšej opatrne a dodržiavam rýchlosť.

Aký ste spolujazdec?

V tejto úlohe som veľmi často a často si musím zahryznúť do jazyka. Mám totiž stále nutkanie niečo komentovať a kibicovať do riadenia. Napríklad mojej žene. To som asi zdedil po otcovi. Dúfam, že sa to odnaučím, lebo ja sám to nemám rád.

Aké sú vaše zlozvyky?

Keď som mal ešte auto, tak som si strašne rád zapálil cigaretku, pustil dobrú muziku a túlal sa krajinou. Viac toho však za volantom nezvládam. Počas jazdy mi robí problém aj preladiť rádio, nieto ešte telefonovať alebo písať esemesky.

Ako si krátite čas na cestách?

No mám za sebou aj dlhé štreky, napríklad cestu do Bieloruska na Škode 105. To boli naozaj dlhé hodiny za volantom. Rádio sme nemali, takže som to musel celé pretrpieť.

Na čo ste alergický?

Za volantom sa nerozčuľujem, aspoň nie kvôli iným vodičom. Najviac ma nahnevá, keď urobím nejakú chybu ja. Napríklad, keď mi „skape“ motor na križovatke alebo sa zaradím do zlého pruhu. Potom na mňa trúbia a ukazujú mi, že kde sa to trepem. To fakt nemám rád.

Čo pre vás znamená auto?

Nikdy som nebol „fandom“ do áut, takže je to pre mňa také približovadlo. Auto dáva človeku veľkú slobodu, môžete ísť kedy chcete a kam chcete, ale zas v ňom nemáte taký komfort ako vo vlaku s jedálenským vozňom a vlastným lôžkom. Nemusíte na nič myslieť, len si užívate jazdu. Myslím, že vlak je jedným z najlepších vynálezov ľudstva. Tak či tak viem, že bez auta to už nejde. Rozmýšľam nad kúpou nejakého a myslím, že by malo byť veľké, pohodlné, mať aj silný motor aby som sa nebál predbiehať, a hlavne spoľahlivé, aby ma niekde nenechalo.

Najhoršia skúsenosť?

Cestou z Bieloruska som pod dlhých hodinách jazdy pochopil, čo je to mikrospánok. Stalo sa mi to na diaľnici. Keď som sa zobudil, videl som v spätnom zrkadle vypleštené oči môjho kamaráta, ktorý sedel na zadných sedadlách. Tak mu hovorím, čo si ma nezobudil? A on na to, že sa bál, aby som nespanikáril a nestrhol volant. Tesne pred Trnavou sme potom ešte videli vážnu haváriu. Auto vyletelo z cesty a stálo asi dvadsať metrov v poli. Odvtedy si na to dávam pozor a nepreceňujem sa.

Ako vychádzate s políciou?

Veľmi dobre. Občas ma zastavia, dokonca aj keď idem pešo. Sú z toho také zábavné rozhovory, keďže ma poznajú z Profesionálov. Aj ma pochvália, že tam robím dobrú zábavu… Práve minulý týždeň ma dokonca volali na ples policajtov do Brezna. Raz ma však zastavili, keď som išiel s bratom v aute. Policajt pozrel dnu a hovorí kolegovi, „šak to je nejaký herec, či spevák, ne“? Brat bol celý šťastný, že asi bude nižšia pokuta. Nakoniec sme úplne zvädli, lebo vysvitlo, že si ma pomýlili s Karolom Csinom…

Vaša najvyššia pokuta?

Pokutu som platil len raz, keď som išiel z Kokavy na starom otcovom aute, ktoré malo rozbité zadné brzdové svetlo. Dostal som za to dvesto korún. Otec mi potom hovorí, „ty somár, veď si im mal povedať, že sa ti to stalo len pred chvíľou“. Lebo veď ja naivka, som im povedal tak, ako aj bola pravda, že to je otcovo a že to má rozbité už dva týždne.

Sú lepší vodiči ženy alebo muži?

To je ťažko povedať. Mám susedku, čo jazdí ako šarkan a máloktorý chlap sa jej vyrovná. Nejde o to, či je za volantom muž alebo žena. Najhorší šofér je podľa mňa nerozhodný šofér. Taký, čo sa stále sám seba pýta, stihnem to, nestihnem to, preradím sa, nepreradím, odbočím, neodbočím? Z toho sú najčastejšie „ťukesy“.

Viete si vymeniť rezervu?

Jasné. Ale ostatné veci asi nie. Veď čo môžete robiť na nových autách? Akurát otvoriť kapotu, kukať sa a hovoriť si, aké je to pekné.

Autoškola
Vodič je povinný za vozidlom idúcim pred ním dodržiavať:
A) vzdialenosť minimálne 10 m,
B) takú vzdialenosť, aká je potrebná na zastavenie vozidla z rýchlosti 60 km/h,
C) takú vzdialenosť, aby mohol včas znížiť rýchlosť jazdy, prípadne zastaviť vozidlo, ak vodič pred ním zníži rýchlosť jazdy alebo zastaví

Lukáš Latinák zakrúžkoval správne odpoveď C.

debata chyba
Články podľa značiek