Aká je Zora Czoborová za volantom?

Zora Cozoborová zbierala prvé vodičské skúsenosti za volantom Škody 105, dnes však strieda kabriolet Jaguar XK a Mercedes-Benz E. Jej snom ostáva Mercedes-Benz SLS AMG.

31.01.2010 18:01
Zora Czoborová Foto:
Zora Czoborová s malou manekýnskou výpomocou. Žeby sa už fitnesska chystala na materské povinnosti.
debata

Aká ste vodička?

Jazdím veľa a veľmi rada. Netvrdím, že mi niekedy neujde ručička na tachometri, no napriek tomu si myslím, že som opatrná a hlavne predvídavá vodička. Som totiž poučená na vlastnej koži a viem, čo to je, keď človek bojuje o život. Rýchlosť ma už nefascinuje tak ako kedysi, keď som ešte jazdila na motorkách.

Aká ste na sedadle spolujazdca?

Záleží na tom, kto je šofér. Keď sedím vedľa človeka, ktorého poznám, tak som v pohode. Ak idem s niekým v aute prvý alebo druhý raz, tak nekibicujem, ale zato dávam stále pozor. Zásadne by som si však nesadla do auta s niekým, u koho by som mala podozrenie, že pil. To by som neriskovala.

Aké sú vaše zlozvyky za volantom?

Ako sa vraví, my ženy vieme robiť naraz viac vecí. Teda aj pri šoférovaní. U mňa je to klasicky telefón a k tomu sa pripájajú rôzne drobnosti ako lesk na pery a komunikácia so psom.

Ako si krátite čas za volantom?

V meste mám vždy pustené rádio, ale keď idem na dlhšiu cestu, tak počúvam len hudbu.

Na čo ste za volantom alergická?

Na sviatočných vodičov. Tých sa bojím viac ako tých sebavedomých frajerov na veľkých a silných autách. U nich viem, že sa budú ponáhľať, ale čo vylezie zo staršieho pána s klobúčikom na hlave, to sa proste nedá predvídať.

Čo pre vás znamená auto?

Tým, že mám svojho miláčika, kabriolet Jaguar XK, tak som v tomto smere celkom uspokojená. Leto bez strechy je veľmi príjemné. V zime mám druhé auto a to používam len ako dopravný prostriedok. Auto je pre mňa každodenný partner, ťažko by som si bez neho vedela predstaviť svoj život. Na značku si nijako zvlášť nepotrpím, nie som ten typ, čo by vyhodil tri milióny z okna len preto, že chce mať exkluzívne vozidlo. Tieto peniaze sa dnes dajú využiť oveľa lepšie. Zato si potrpím na poriadok. Nie že by som bola každý druhý deň na pumpe a vysávala, ale poriadok v aute musím mať.

Najhoršia skúsenosť?

Keď som mala osemnásť, mala som na motorke ťažkú čelnú zrážku s kamiónom. Hrozila mi vtedy amputácia nohy. Bolo to veľmi tvrdé, ale poučné. Odvtedy viem, že aj ja som smrteľná a snažím sa podľa toho na ceste aj správať. Na motorky som celkom nezanevrela. Občas sa u mňa pod oknom ešte zastavia kamaráti, s ktorými som jazdila – že poď s nami. Naposledy som však na motorke sedela asi pred troma rokmi.

Ako vychádzate s dopravnou políciou?

Popularita je dvojsečná. Sú policajti, ktorí si vás podajú práve preto, že ste to vy. Ja som preto zástankyňa slušnosti. Nikdy sa nehrám na celebritu a ak majú pravdu, tak zaplatím pokutu. Navyše mám skúsenosť, že keď je človek slušný a prizná vinu, tak obíde lepšie.

Vaša najvyššia pokuta?

Bolo to už veľmi dávno. Za rýchlosť som prišla o päťtisíc korún a ešte ma asi dvakrát odtiahli, čo tiež nie je lacný špás.

Čo si myslíte o mužoch vodičoch?

Myslím, že sa to nedá nejako exaktne porovnávať. Muži jazdia síce častejšie, aj v práci, aj v rodine, ale ženy vedia byť tiež dobré šoférky. No nájdu sa aj také, na ktoré si zanadávam, že ty žena jedna…

Viete si sama vymeniť rezervné koleso?

Bez problémov. Aj keď naposledy, keď sa mi to stalo na Jaguari, tak som zavolala pomoc, pretože s tým obrovským kolesom to nie je žiadna zábava. A navyše som mala vtedy v kufri asi osemdesiat kíl batožiny a rezervu pod ňou. Proste sa mi nechcelo. Keď som ešte jazdila ako mladá na motorkách, hanbila som sa, že mám stále zájdené za nechtami. Občas sme sa v tých dvojtaktoch museli vŕtať, hlavne keď boli zanesené sviečky a tak.

Autoškola:
Predné svetlá a zadné svetlá do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť
A) len za hmly; za sneženia a dažďa je povinný použiť diaľkové svetlomety
B) vždy za zníženej viditeľnosti
C) len za hmly, sneženia alebo za dažďa

Zora Czoborová zakrúžkovala správne odpoveď C.

debata chyba
Články podľa značiek