Veľkopriestorový Espace mal pôvodne vyrábať Peugeot

Vedeli ste, že Matra ponúkla projekt veľkopriestorového Espace najskôr Peugeotu? Ten ho však odmietol a tak Matra oslovila Renault.

31.03.2010 15:20
Renault Espace Foto:
Renault Espace
debata

Renault má prvenstvo vo výrobe európskeho veľkopriestorového vanu síce pevne „zaknihované“, no keď nazriete do histórie, zistíte, že všetko malo byť vlastne úplne inak.

Renault by na všetko najradšej zabudol, no pravdou ostáva, že pôvodný návrh veľkého európskeho MPV nevznikol v jeho dielňach, ale v dizajnérskom štúdiu Chrysler UK v mestečku Coventry. Úzke finančné prepojenia Chrysleru UK so Simcou a Matrou boli dôvodom, že celý vývoj nového konceptu zastrešila Matra a dotiahla ho až do štádia, v ktorom nič nebránilo spusteniu sériovej výroby. Na výrobných linkách malo nové MPV nahradiť pomaly končiaci model Matra-Simca Rancho SW. Tesne pred spustením celého projektu však Simcu kúpil koncern PSA Peugeot Citroën a veci sa pohli iným smerom.

Renault Espace

Veľkolepý projekt pokrokového MPV bol plný revolučných myšlienok a mnohým automobilkám naháňal strach. Nedôveroval mu ani Peugeot. Koľko ľudí by predsa mohlo potrebovať tak veľké auto, ktoré bolo namiesto priestoru pre náklad plné sedadiel? Odpoveď v tom čase nepoznal nikto.

Kto by mohol v roku 1984 potrebovať niečo takéto? Foto: Renault
Renault Espace Kto by mohol v roku 1984 potrebovať niečo takéto?

Peugeot „vrazil“ väčšinu svojich peňazí do nákupu Simcy a zvyšok investoval do vývoja modelu 205. Nemohol si teda dovoliť riskovať. Šiel na istotu a projekt revolučného MPV pre istotu zmietol zo stola. Auto však bolo hotové, preto ho Matra ponúkla Renaultu. Ten sa šance chopil, zohnal potrebné peniaze a v roku 1984 verejnosti slávnostne predstavil prvý veľkopriestorový Renault Espace. Schádzal z výrobných pásov závodu Matra.

Peugeot prišiel až o desať rokov neskôr s... Foto: Peugeot
Peugeot 806 Peugeot prišiel až o desať rokov neskôr s modelom 806.

Renault prejavil pri rozhodovaní o existencii prvého MPV veľkú dávku prezieravosti, no ako sa zdá, automobilka mala okrem rozumu na svojej strane aj šťastenu. Espace „chytil“ ľudí za srdce a stal sa hitom, ktorý neskôr ostatní začali napodobňovať. Desať rokov po prvom Espace sa nakoniec do vôd MPV vypravil aj Peugeot. Jeho model 806 však popularitu konkurenčného Renaultu Espace nikdy nedosiahol. Prvý skrátka vyhráva.

debata chyba
Články podľa značiek