Aký je Tomáš Maštalír za volantom?

Populárneho herca Tomáša Maštalíra rýchlosť za vlantom baví. Aktívne jazdí aj v seriáli majstrovstiev Slovenska závodov do vrchu a obdivuje všetky superšporty.

12.04.2010 06:02
Tomáš Maštalír Foto:
Od autohavárie si už herec Tomáš Maštalír plány do budúcnosti nerobí.
debata

Aký ste vodič?

Šoférovanie mám veľmi rád. Je to pre mňa relax, zábava aj koníček. Posledné dve sezóny jazdím v seriáli majstrovstiev Slovenska závodov do vrchu. Mám za sebou aj preteky v Piešťanoch či Moste. Rýchlosť ma samozrejme baví, ale v bežnom živote sa za volantom snažím byť veľmi opatrný a najmä predvídavý vodič.

Aký ste spolujazdec?

Sedieť nečinne v aute ma nudí. Radšej sedím za volantom sám. Ale keď už sa ocitnem v takejto situácii, vždy je lepšie, ak šoféruje niekto, koho poznám, niekto, komu dôverujem, o kom viem, že sa naňho môžem spoľahnúť. Ak nie, potom som dosť ostražitý a všetko sledujem tak, akoby som bol vodič.

Aké sú vaše zlozvyky?

V aute často telefonujem, pretože tam strávim dosť času a veľa vecí sa dá zatiaľ vybaviť. Ale samozrejme, mám bluetooth, takže ruky sú stále na volante. Telefonovanie s telefónom v ruke považujem za veľmi nebezpečné. Občas sa možno ponáhľam rýchlejšie, ako je to povolené, ale to naozaj len vtedy, keď nestíham.

Ako si krátite čas na cestách?

V aute sa nikdy nenudím. Zväčša nepočúvam ani rádio, ani hudbu. Keď idem s dobrým autom, najradšej mám zvuk jeho motora. Ale keď idem na predstavenie, opakujem a verklíkujem si texty.

Čo pre vás znamená auto?

Auto je pre mňa dopravným prostriedkom, ale aj zdrojom zábavy. Klamal by som, keby som povedal, že mi je jedno, na akom aute jazdím a aké má jazdné vlastnosti. Už preto, že jazdu v aute si rád užívam a čím je auto lepšie, tým mám v ňom väčšiu istotu a pocit bezpečia. Podľa toho si autá aj vyberám. Na druhej strane je auto dnes aj súčasťou imidžu. To sa nedá poprieť. Ja však nepatrím k ľuďom, ktorí sa pozerajú na iných podľa toho, na čom jazdia.

Najhoršia skúsenosť?

Asi nikdy nezabudnem na to, ako som sa stretol na železničnom priecestí s vlakom. Skončilo sa to našťastie len so zlomenou nohou, ale z auta bol akordeón. Ten deň oslavujem odvtedy ako svoje druhé narodeniny.

Ako vychádzate s políciou?

Nikdy sa nesnažím hrať na to, že ma ľudia poznajú a že som možno populárny. Nemyslím si, že by ľudia známi z divadla alebo televíznej obrazovky mali mať nejaké väčšie práva, úľavy a že by mali policajti v takýchto prípadoch privierať oči. Keď ma policajti zastavia za dopravný priestupok a viem, že som išiel do takéhoto rizika, tak nechápem, prečo by som nemal niesť aj zodpovednosť. Takže vždy zaplatím.

Vaša najvyššia pokuta?

Bolo to v súvislosti s touto dopravnou nehodou. Stálo ma to asi päťtisíc korún.

Sú lepší vodiči ženy alebo muži?

To závisí od osobnosti, nie od pohlavia. Je veľké množstvo žien, ktoré sú naozaj dobré šoférky. Keď je za volantom žena, nemusí to automaticky znamenať, že je tam zlý šofér. To, že muži sú možno trochu suverénnejší, vyplýva skôr z toho, že jazdia viac a majú viac skúseností.

Viete si vymeniť rezervu?

Samozrejme, už som to niekoľkokrát robil. Ale to je asi tak jediné, čo sa dá dnes s autom urobiť. Keď otvoríte kapotu na modernom aute, môžete sa do toho len pozerať.

Roky za volantom 10
Kilometrov ročne 25 000
Vodičský preukaz A, B
Prvé auto Renault 5
Súčasné auto BMW 5
Obľúbené auto BMW 3 Coupé
Auto snov všetky superšporty

Autoškola:
Vodič nesmie zastaviť a stáť vo vzdialenosti kratšej ako 5 m od začiatku a 5 m od konca pozdĺžnej súvislej čiary alebo nástupného ostrovčeka tam, kde by nezostal voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej
A) 3 m,
B) 2,5 m,
C) 2 m.

Tomáš Maštalír zakrúžkoval správne odpoveď A.

debata chyba
Články podľa značiek