Nový Focus testujú v Alpách

Nový Focus hltá pri testovacích jazdách státisíce kilometrov. Časť z nich absolvuje v jednej z najkrajších lokalít Európy - v Alpách.

02.08.2010 10:54
Ford Focus Foto:
Ford Focus
debata

Alpy však neboli vybrané kvôli peknému prostrediu, ani kvôli čistému vzduchu, hoci práve s ním to súvisí. Ford chce zistiť, ako sa nový Focus popasuje s vysokohorským prostredím. Ideálnym miestom je cesta na Grossglockner, ktorá meria 48 km, priemerné stúpanie má hodnotu 12 % a najvyšší bod je v nadmorskej výške 2500 metrov. To sú ideálne hodnoty pre testovací program Focusa, navyše cesta nie je veľmi frekventovaná a má kvalitný povrch.

Úbohý Ford Focus denne absolvuje asi 200 km do strmého kopca a z kopca. Aby to nemal ľahké, pomocou kanistrov s vodou tím simuluje obsadenie piatimi osobami. Cesta na vrchol preverí schopnosti motorov poradiť si s riedkym vzduchom a účinnosť chladiaceho systému. Cestou dole sa zapotia brzdy.

Ford na vysokohorskej ceste testuje Focusy s rôznymi motorizáciami – benzínové aj naftové. Každé testované auto je prešpikované asi 200 senzormi, ktoré počas mučeníckej jazdy zozbierajú množstvo dát, aby sa tím po večeroch nenudil.

Autá testujú aj s dodatočnou záťažou. Focus nielen že musí lapať po dychu, aby z riedkej atmosféry vyťažil čo najviac kyslíka, ale ešte mu zavesili na krk závažie v podobe prívesného vozíka s ďalšou záťažou. Testovači vedia, čo robia. Na normálnej ceste v normálnej nadmorskej výške Focus s motorom 1.6 Ecoboost môže ťahať príves s hmotnosťou do 1500 kg. Cestou na Grossglockner by mal tento motor s takým nákladom problémy.

Tím skúša, koľko kilogramov nákladu je schopný Focus v takýchto podmienkach vytiahnuť. Okrem toho je to zaberačka aj pre spojku. Vaše auto môže mať silný motor schopný vytiahnuť vás na vrchol, ale ak budete musieť zastaviť a spojka vám nedovolí rozbehnúť sa, silný motor je vám zbytočný.

Bernd Herweling, testovací inžinier: „Tieto podmienky sú extrémne, ale to je dôvod, prečo sme tu. Ak auto splní naše výkonnostné požiadavky v tomto prostredí, popasuje sa aj so všetkým, čo od neho bude požadovať zákazník.“

debata chyba
Články podľa značiek