Dovolenka: Kedy tam už budeme?

"Kedy tam už bu-de-me?" To je asi najčastejšia otázka detí počas dlhých ciest v aute. Neveští nič dobré. Pri dovolenkových štrekách za vytúženým Jadranom, Stredozemným či Čiernym morom sa im však nevyhneme.

11.08.2010 17:13 , aktualizované: 12.08.2010 03:10
Detská autosedačka Foto:
Detská autosedačka
debata

Plač či nervozita detí môžu ovplyvniť atmosféru v celom aute. A zlá nálada nie je práve ideálnym spoločníkom za volantom. Čo spraviť, aby boli deti cestou k moru pokojné?

Problém detí spočíva v ich prirodzenej „neposednosti“. Počas dlhej jazdy v aute nie sú totiž na rozdiel od dospelých schopné sústrediť svoju pozornosť iba na jednu činnosť. Cesta sa preto po istom čase stáva pre ne vyčerpávajúca a stresujúca. Podľa detských psychológov sú deti do päť rokov schopné sústrediť sa na jednu činnosť priemerne iba pätnásť minút. V šiestich rokoch je to pol hodiny a osemročné deti sa tiež nesústredia dlhšie ako 45 minút. Čo je to proti desiatim, dvanástim či šestnástim hodinám, ktoré musíme v aute cestou na dovolenku často stráviť? Prinášame preto niekoľko užitočných rád, ako ochrániť deti pred cestovateľským stresom.

1. Cestu berte ako súčasť dovolenky

Najhoršie je, ak chcete mať silou-mocou cestu čo najrýchlejšie za sebou a rozhodnete sa ísť nonstop. To nie je dobré pre dospelých, ale najmä pre deti. Na cestu si preto vyhraďte dostatok času. Zastavte sa minimálne každé dve hodiny na niektorej čerpacej stanici. Tie sú často vybavené malým ihriskom alebo aspoň detským kútikom. Stačí pätnásť minút a dieťa celkom zabudne na útrapy, ktoré dovtedy zažilo. Do auta si sadne opäť čerstvé, akoby sa cesta práve začínala. Malé deti do troch rokov potrebujú prestávku po hodine až hodine a pol. Starším deťom stačí prestávka raz za dve hodiny.

Dovolenkovať sa dá už aj cestou tam. Foto: Opel
Detská autosedačka Dovolenkovať sa dá už aj cestou tam.

Platí zásada, že čím dlhšie sa budete snažiť udržať dieťa vo vozidle, tým negatívnejšie budú jeho reakcie. Okrem krátkych prestávok sa môžete zastaviť aj na niektorých vyhliadkach, pri pamätihodnostiach, prípadne, ak to dovoľuje peňaženka, absolvovať obed v príjemnom prostredí reštaurácie.

2. Pozor na stravu

Do auta by si deti nemali sadať hladné, ale ani prejedené. Odchod s plným žalúdkom môže spôsobiť rôzne tráviace ťažkosti. Rozhodne by teda deti pred cestou ani počas nej nemali jesť ťažké a mastné jedlá. Voliť treba ľahkú stravu, zeleninu a ovocie. Ak rodičia vedia, že dieťa má v aute permanentne problémy so žalúdkom, lekári odporúčajú riešiť to medikamentózne, teda podaním legendárneho kinedrilu.

Pitný režim je dôležitý. Foto: Citroen
Nápoje Pitný režim je dôležitý.

Nezabúdajte ani na pitný režim detí. Najmä ak je vaše auto vybavené klimatizáciou. Tá síce chráni pred teplom, ale zároveň dehydruje organizmus. Ideálny na pitie je vlažný, mierne kyslý a málo sladený čaj. Najnevhodnejšie sú sladké, studené a vysoko sýtené nápoje, ktoré zachladia sliznicu. To vedie k jej rýchlemu prekrveniu a následne vysušeniu.

3. Pribaľte hračky

Aby sa vaše ratolesti cítili pohodlne a bez stresu, mali by ste im do auta pribaliť ich obľúbenú vec, napríklad plyšovú hračku alebo deku, ktorá im dodá istotu. Dieťa sa tak bude v stiesnenom prostredí vozidla cítiť bezpečnejšie.

Hračky deti zabavia na dostatočne dlhý čas. Foto: Renault
Hračky Hračky deti zabavia na dostatočne dlhý čas.

Deti majú rady aj motiváciu. Aby dlhé cestovanie zvládli, je dobré im pred cestou niečo za odmenu sľúbiť. Odmenou môže byť nová skladačka, knižka alebo niečo zaujímavé, čo dieťa prinúti sediac v aute zabudnúť na čas. Podľa psychológov môže byť nová hračka skvelou motiváciou. Staré hračky už deti nezaujímajú, preto ich skôr nadchne niečo nové. Najlepšie niečo drobné, s čím sa môžu v aute fyzicky hrať. Nemusíte na to myslieť vopred. Na moderných čerpacích staniciach dnes bežne nájdete pult s hračkami. Nie sú najlacnejšie, ale na druhej strane ušetríte čas, ktorý by ste si museli nájsť pri hľadaní hračkárstva.

4. Rozprávky sú skvelou pomôckou

Podľa psychológov by rodičia rozhodne nemali deti odbiť vetou typu „Buď ticho a neotravuj!“ Vymyslieť deťom v aute počas dlhej cesty na dovolenku program alebo im vybrať zaujímavú hračku je síce ťažšie, ale určite sa to vyplatí. Deti sa veľmi rady rozprávajú a počúvajú. Na takej dlhej ceste je ťažké vyžadovať od rodičov sústavnú komunikáciu. Riešením sú rozprávky na CD nosičoch alebo kazetách, ktoré bežne dostať.

Z čítania klasickej knihy môže byť dieťaťu... Foto: Opel
Dovolenka Z čítania klasickej knihy môže byť dieťaťu počas jazdy zle.

V poslednom čase sú stále populárnejšie audio knihy, teda knihy nahraté na cédečkách. Pri správnom výbere môžu zaujať nielen dospelých, ale aj deti. To je dobré, pretože rozprávky, milované deťmi, môžu byť na druhej strane utrpením pre rodičov. Zaujať ich môžete aj filmom vo vašom notebooku, prípadne prehrávanom z prenosného DVD prehrávača. Na zahodenie nie sú ani prenosné počítačové hry a konzoly, napríklad Playstation PSP alebo MP3 prehrávače a iPody, ktoré dokážu prehrávať nielen zvuk, ale aj obraz. Ak ich vaše deti majú, nezabudnite ich zobrať so sebou.

5. Pomôže aj spánok

Časť cesty môžu deti, na rozdiel od ich rodičov, v aute prespať. Sú dokonca deti, ktoré v aute zaspia, len čo ich podsadíte do detskej sedačky. Ak vaše deti medzi ne nepatria, zvoľte cestu v noci. Samozrejme, len ak vám šoférovanie v tme neprekáža. Nočná jazda má totiž aj svoje výhody. Na cestách je menej áut a nemusíte bojovať ani s teplom. Aby sa deti v aute pokojne vyspali, nezabudnite im pribaliť malý vankúšik, prípadne deku, ktorou sa zakryjú. To im zabezpečí pohodlie a teplo. Deti by totiž v aute mali byť oblečené len ľahko. Keďže z auta budete cestou často vystupovať a nastupovať, mali by ste pre deti zvoliť obuv, ktorá sa ľahko obúva a vyzúva. Rozhodne teda nie tenisky so šnúrkami. Nezabúdajte, že kvôli bezpečnosti by mali deti v aute spať vždy pripútané a v autosedačke. Spánok v maminej náruči alebo ležmo na zadných sedadlách je nielen proti predpisom, ale v prípade havárie aj veľmi nebezpečný.

Nezabudnite. Detská autosedačka je povinná!

Detskej sedačke sa jednoducho nevyhnete. Foto: Renault
Detská autosedačka Detskej sedačke sa jednoducho nevyhnete.

Pri preprave dieťaťa s výškou menšou ako 150 cm vyžaduje legislatíva v absolútnej väčšine európskych krajín použitie detskej autosedačky, a to v závislosti od hmotnostných skupín. Vek dieťaťa nie je rozhodujúci pre použitie detských autosedačiek. Dôležitá je výška a hmotnosť. Detská autosedačka nesmie byť otočená v opačnom smere jazdy, ak je na sedadle vybavenom airbagom, teda zväčša na sedadle spolujazdca. Výnimkou je prípad, ak je airbag spolujazdca možné deaktivovať. Ak sú vo vozidle na zadných sedadlách dve detské autosedačky a vo vozidle už nie je priestor na umiestnenie tretej autosedačky, možno dieťa vo veku tri a viac rokov a s výškou menšou ako 150 cm pripútať bezpečnostným pásom. Preprava dieťaťa je však v takomto prípade zakázaná na prednom sedadle.

debata chyba
Články podľa značiek