Tata Nano opäť horí, Ferrari 458 tiež

Najlacnejšie auto sveta sa nám z času na čas pripomenie nejakou zaujímavosťou. Najlepšie však púta pozornosť oheň. Ferrari sa inšpirovalo.

31.08.2010 10:23
Tata Nano Foto:
Tata Nano
debata

Takýmto spôsobom si Tata Nano spravila „reklamu“ podľa dostupných informácií už trikrát. Posledný prípad sa stal v Naí Dillí. Podľa India Times plamene zachvátili Nano na parkovisku, zatiaľ čo majiteľ sedel vo vnútri. Podľa jeho vyjadrenia najprv začali zo zadnej časti auta lietať iskry. To ho donútilo vystúpiť, ale auto už nezachránil. Zhorelo za dve minúty. Auto malo nabehaných 34 000 km a bolo servisované raz. Po vyšetrovaní prvých dvoch incidentoch dospela Tata k názoru, že ich Nano je úplne bezpečné a uistila zákazníkov, že im nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Týmto horúcim problémom Taty Nano predchádzali varovné signály. Je známych niekoľko prípadov dymiacej spínacej skrinky a roztavených plastov v dôsledku skratu na kabeláži. Tata vtedy poprela, že by išlo o konštrukčnú chybu a poškodené kusy opravila v rámci záruky.

S ohnivými poruchami to však také jednoduché nebude. Vzniknuté škody sú väčšie, no ešte horšie sú trhliny na povesti výrobcu. Tata sa k prípadu nechce vyjadrovať pred skončením vyšetrovania.

Svoje skúsenosti s riešením horúcich problémov má aj výrobca z opačného konca – Ferrari. Ťažkú hlavu mu robí jeho model 458 Italia, z ktorého bol unesený dokonca aj známy kat Jeremy Clarkson. Asi preto, že sa mu nevznietilo pod zadkom.

Za posledné tri mesiace zhorelo desať Ferrari 458 Italia. Šesť z nich sa vznietilo po nehode, ďalšie tri sa ocitli v plameňoch bez zjavného dôvodu. Jeden kus zhorel pri požiari v sklade, no zatiaľ nie je známe, či pôvodcom požiaru bolo auto, alebo niečo iné. Automobilka Ferrari všetky incidenty vyšetruje ako osobitné prípady.

debata chyba
Články podľa značiek