Študenti obdarili Mercedes triedy B motorom V8

Praktikanti Mercedesu v závode v Rastatte dostali za úlohu postaviť výnimočné vozidlo. Vznikol bombardér Mercedes B 55.

28.12.2010 09:45
Mercedes-Benz B 55 Foto:
Mercedes-Benz B 55
debata

Prestavba trvala osem mesiacov, počas ktorých praktikanti museli čeliť rôznym problémom. Za srdce projektu bol vybraný motor V8 s objemom 5,5 litra, ktorý pôvodne slúžil v triede E. Jeho výkon je 285 kW (388 k) a krútiaci moment 530 Nm.

Mercedes triedy B však nie je konštruovaný s perspektívou montáže tak veľkého motora a najmä je to predokolka. Obetný baránok B 200 CDI preto podstúpil mnoho modifikácií, ktoré ale pri pohľade na decentný exteriér nevidno.

Talent osemvalca naznačujú iba výfuky v strede. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz B 55 Talent osemvalca naznačujú iba výfuky v strede.

Najväčším indikátorom, že s týmto kúskom niečo nie je v poriadku sú dve „rúry“ trčiace spod zadného nárazníka. Problém s prestavbou predného pohonu na zadný vyriešil pomocný rám, ktorý drží zadnú nápravu z triedy E (W210). Našťastie kardanový hriadeľ pasoval ako uliaty. Na krotenie sily slúžia brzdy z Mercedesu C32 AMG.

S interiérom praktikantom pomohli kolegovia zo závodu v Sindelfingene. Vylepšili ho no čalúnením A-, B- a C-stĺpikov a stropu z Alcantary. Mercedes B 55 dostal aj nové kožené sedadlá.

Motor s objemom 5,5 litra pochádza z triedy E. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz B 55 Motor s objemom 5,5 litra pochádza z triedy E.

Mercedes B 55 váži po úpravách 1620 kg, čo znamená prírastok hmotnosti iba asi 180 kg. Dynamické parametre ešte neboli overené presnými meraniami, ale B 55 by nemal mať problém dostať sa z nuly na rýchlosť 100 km/h do šiestich sekúnd.

debata chyba
Články podľa značiek