Elektromobily budú najbližších 5 rokov nerentabilné

Poradenská agentúra KPMG zrealizovala podrobný výskum, ktorý výrobcov elektromobilov asi veľmi nepoteší. Vyrábať ani vlastniť elektromobil bude ešte dlho nerentabilné.

14.01.2011 13:27
elektromobily Foto:
elektromobily
debata

Agentúra KPMG patrí medzi štyri najväčšie svetové audítorské spoločnosti, takže vierohodnosť jej prieskumu je natoľko veľká, že to pár ľuďom môže spôsobiť vrásky na čele. Podľa výsledkom výskumu budú najbližších 5 rokov akákoľvek výroba a predaj elektromobilov nerentabilné. Výrobcovia musia do ich vývoja investovať bez istoty návratnosti investícií a pre zákazníkov sú bez výraznejších štátnych dotácií stále nezaujímavé. Problémom ostávajú ceny technológií a akumulátorov. Práve vysoká cena spôsobuje nezáujem zákazníkov, ktorí sa stále radšej obracajú ku konvenčným a lacným systémom pohonu naftovými a benzínovými motormi.

Riešením znižovania nákladov na vývoj je spájanie silných hráčov do nových aliancií, ktoré spoja svoj kapitál a vytvoria konkurencieschopné elektromobily. Tento fakt môže spôsobiť, že čoskoro dôjde k preskupeniu síl v automobilovom priemysle a vzniknú úplne nové silné koncerny.

debata chyba
Články podľa značiek