Dodávatelia nestíhajú tempu nemeckých automobiliek

Viacerí výrobcovia majú problémy s dodávkami komponentov. Môže za to kombinácia dôsledkov krízy a zvýšeného dopytu na niektorých trhoch.

01.02.2011 16:11
Výrobná linka VW Tiguan Foto:
Výrobná linka VW Tiguan
debata

Hlavný závod Volkswagenu vo Wolfsburgu mal včera výrobnú prestávku. Dôvodom bol nedostatok motorov a ďalších dielov. Predĺžený víkend výrobca využil na úpravu karosárne modelu Tiguan. Odstávka ovplyvnila výrobu asi 3000 kusov modelov Golf, Tiguan a Touran. BMW, Porsche a Mercedes majú podobné problémy, no prerušeniu výroby zatiaľ nedošlo. Podľa vyjadrení zástupcov automobiliek odstávky nemožno vylúčiť, ale robia všetko pre to, aby napäté obdobie prekonali.

Za zvýšený dopyt po nemeckých automobiloch môžu predovšetkým trhy v USA a Číne. Dodávatelia automobiliek však kvôli hospodárskej recesii museli svoje výrobné kapacity zredukovať a momentálne sa nedokážu bleskovo opäť zmobilizovať a kapacity obnoviť.

Ďalším problémom je pretrvávajúca opatrnosť bánk, ktorá bráni dodávateľom rýchlo obnoviť výrobné kapacity. Ani samotní dodávatelia sa však do investícií nehrnú, keďže vo vzduchu visí hromadné rozšírenie elektrických vozidiel. To mnohých dodávateľov naviazaných na spaľovacie motory pochová.

Nečakane veľký dopyt v roku 2010 mnohých zaskočil a postaral sa o rekordné predajné čísla viacerých automobiliek. V roku 2011 výrobcovia očakávajú ďalší rast.

debata chyba
Články podľa značiek