Euro NCAP udelilo Dacii Duster tri hviezdičky

Medzi poslednými zverejnenými výsledkami nárazových testov Euro NCAP sa objavilo aj žiadané rumunské SUV. Po blízkom stretnutí so stenou si odnáša tri hviezdičky.

27.02.2011 17:32
Dacia Duster Euro NCAP Foto:
Dacia Duster Euro NCAP
debata

Hodnotenia prvých dvoch kategórií bezpečnosti (ochrana dospelých a detí) nevyzerajú u Dustera až tak hrozivo. Dacia odišla s výsledkami porovnateľným napríklad s Volkswagenom Amarok (4 hviezdičky) alebo dokonca s Jaguarom XF z predposlednej várky testov Euro NCAP.

Dusteru pošramotili hodnotenie posledné dve... Foto: Euro NCAP
Dacia Duster Euro NCAP Dusteru pošramotili hodnotenie posledné dve disciplíny.

Duster získal za ochranu predných pasažierov – dospelých 74 % z možného maxima bodov. Skóre zhoršil ochrana hrude na hraničnej úrovni pri čelnej zrážke a pri bočnom strete so stĺpom. Duster zaváhal pri bočnom náraze do deformovateľnej bariéry, kedy sa vodičove dvere otvorili. Body komisári stiahli takisto za otvorené piate dvere pri čelnej kolízii. Ochrana detí je na dobrej úrovni, ale lepší výsledok než 78 % bodov Duster nezískal kvôli inštrukciám o použití detskej sedačky na sedadle spolujazdca.

Príčinou trojhviezdičkového hodnotenia Dustera sú slabé výsledky vo zvyšných dvoch disciplínach – zrážka s chodcom a bezpečnostné asistenčné systémy (29 %). Za oblasti nárazníka a hrany kapoty Dacia Duster nezískala ani bod. Lepšie je na tom kapota no stačilo to iba na 28 % bodov. Zameranie Dustera na nenáročného zákazníka predurčilo hodnotenie za asistenčné systémy – 29 %.

debata chyba
Články podľa značiek