Padol rekord v jazde na ľade. Nový má hodnotu 331,61 km/h

Začiatkom marca výrobca pneumatík Nokian zorganizoval pokus o prekonanie rýchlostného rekordu na zamrznutej hladine zálivu. Mesiac starý rekord padol.

10.03.2011 09:27
Audi RS4 Nokian Tyres Foto:
Audi RS4 Nokian Tyres
debata

Výrobca pneumatík Nokian Tyres sa úspešne pokúsil vytvoriť nový rýchlostný rekord v jazde na ľade. Testovací jazdec značky Janne Laitinen dosiahol 6. marca na Audi RS6 rýchlosť 331,61 km/h a prekonal tak mesiac staré maximum 330,695 km/h, ktoré má na svedomí Juha Kankkunen na Bentley Continental Supersports Convertible.

Pokus sa konal na zamrznutej ploche Botnického zálivu, ktorý sa nachádza medzi západným pobrežím Fínska a východným pobrežím Švédska. Audi RS6 bolo obuté do pneumatík Nokian Hakkapeliitta 7 o rozmere 255/35 R20 vybavených hrotmi.

Rekordné Audi malo obuté pneumatiky s kovovými... Foto: Nokian Tyres
Audi RS4 Nokian Tyres Rekordné Audi malo obuté pneumatiky s kovovými hrotmi.

Pri rýchlosti 331 km/h prejde auto za sekundu asi 92 metrov a pneumatiky musia odolávať obrovskej záťaži. Ich priemer sa pri takejto rýchlosti zväčší o 15 – 20 mm.

Za volantom sedel Janne Laitinen - testovací... Foto: Nokian Tyres
Audi RS4 Nokian Tyres Za volantom sedel Janne Laitinen - testovací jazdec Nokianu.

Pokus o prekonanie rekordu prebiehal podľa pravidiel stanovených organizáciou Guinnessových rekordov. Výsledná rýchlosť 331,61 km/h je priemerom rýchlostí dvoch po sebe nasledujúcich jázd v navzájom opačných smeroch. Povrch, na ktorom sa rekord uskutočnil musel byť pokrytý prírodným ľadom bez dodatočného zdrsňovania a úpravy chemikáliami. Použité pneumatiky musia byť voľne dostupné a riadne schválené pre cestnú premávku v krajine, kde sa pokus o rekord koná.

debata chyba
Články podľa značiek