Škoda chráni autá cez satelit

Škoda prináša na Slovensko praktický systém ochrany vozidla proti krádeži ŠkodaSAT.

11.05.2011 20:27
ŠkodaSAT Foto:
ŠkodaSAT
debata

Kým v susednej Českej republike je toto zariadenie vyvinuté priamo automobilkou a napojené na signál GSM a GPS výlučne za príplatok, slovenskí zákazníci ho v modeloch Superb a Superb Combi dostanú v sériovom vybavení. Súčasťou systému je riadiaca jednotka, anténa GPS a GSM, ako aj akceleračný a nárazový senzor. Systém napojený na sieť mobilných operátorov vyžaduje aj SIM kartu, ktorá je tiež súčasťou balíka.

Vďaka tomu je majiteľ vozidla informovaný prostredníctvom SMS správy o nelegálnom vniknutí alebo manipulácii s vozidlom vždy, keď dôjde k odomknutiu automobilu, vozidlo je naštartované, pohybuje sa (pri odtiahnutí) alebo dôjde k poklesu napätia v batérii alebo je batéria odpojená. Prostredníctvom dispečingu, ktorý prevádzkuje na Slovensku spoločnosť G4S Secure Solution, môže byť presne lokalizovaná poloha vozidla a to buď cez signál GPS, alebo sieť mobilných operátorov GSM.

ŠkodaSAT Foto: ŠkodaSAT
ŠkodaSAT ŠkodaSAT

Druhou výhodou systému je aktivácia pomoci cez centrálu ŠkodaAssistance. Tú možno v prípade technických alebo zdravotných problémov privolať jednoduchým stlačením tlačidla pri radiacej páke alebo sa systém aktivuje automaticky pri dopravnej nehode. Vďaka roamingu pracuje systém v celej Európe.

V Superboch sú systém aj služby prvý rok zadarmo. Pri ostatných modeloch (Octavia, Yeti, Roomster, Fabia) zaplatíte za montáž a prevádzkovanie základného balíka služieb 560 eur. Každý ďalší rok služieb stojí pre všetky modely 169 eur. Okrem toho sú v ponuke aj doplnkové príplatkové služby, napríklad vedenie knihy jázd či identifikácia vodičov. Systém spustila Škoda na Slovensku začiatkom apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Články podľa značiek