Zimbabwe - krajina plná kamenných stavieb

Sme v juhoafrickom vnútrozemí, na území bývalej britskej kolónie Južnej Rodézie, kde belošská menšina v roku 1965 jednostranne vyhlásila nezávislosť. Skutočná samostatnosť aj pre väčšinové černošské obyvateľstvo sa však stala reálnou až neskôr, v roku 1980.

03.06.2005 16:54 , aktualizované: 04.07.2005 06:50
debata

Donedávna bola vládnuca černošská väčšina nie veľmi naklonená dlhodobým belošským osadníkom, keď dochádzalo k lynčovaniu alebo vyhosťovaniu farmárov. v súčasnosti sa situácia čiastočne stabilizovala. Názov štátu Zimbabwe je bantuského pôvodu a znamená ”kamenné stavby”.

Práve tento názov podnietil naše putovanie po tejto africkej krajine. Južne od mesta Nyanda v medzirieči riek Zambezi a Limpopo sa nachádzajú zrúcaniny kedysi veľkolepého palácového komplexu a opevnení. Mnohí cestovatelia si ešte nedávno dávali tieto záhadné zrúcaniny do súvislosti s tajomnými baňami biblického kráľa Šalamúna. Zimbabwe je aj v súčasnosti známe ako krajina s takmer neobmedzeným množstvom nerastov. Iní toto mesto považovali za sídlo Šalamúnovej obdivovateľky, múdrej a veľmi krásnej kráľovnej zo Sáby. Niektorí renomovaní bádatelia ho ešte v 19. stor. považovali za dielo starovekých Egypťanov, ktorí ho mali založiť počas svojich tajomných ciest do krajiny Punt.

Skutočnosť, ako sa ukázalo, bola oveľa menej záhadná. Ide o stredoveké mestské sídlo miestnej domorodej kultúry. Najstaršie nájdené pamiatky z tohto záhadného miesta pochádzajú zo 7. stor. Ďalšie nálezy a niektoré zrúcaniny dokazujú, že pradávne mesto Zimbabwe bolo v 14. – 15. stor. široko oblastným centrom ťažby železa a jeho výroby. Aj vďaka tomu sa stalo jedným z najvýznamnejších sídiel obchodu v černošskej Afrike. Mesto bolo centrom zimbabskej kultúry a jej viacerých ríš. Išlo o predkov Banutov, súčasných domorodých obyvateľov krajiny. Zo samotného Zimbabwe poznáme takmer 400 lokalít z tohto zlatého obdobia, stredovekej železnej doby krajiny.

Nielen minulosťou je zaujímavá Zimbabwe. Nachádza sa tu viacero prírodných rezervácii s exotickou zverinou. Zimbabwe leží južne od rieky Zambezi v juhoafrickom vnútrozemí. Takmer celé jej územie je ohraničené riekou Zambezi, s Viktóriinými vodopádmi a priehradou Kariba na severe. Na juhu sa nachádza rieka Limpopo so zvlnenou náhornou plošinou (1500 m nad m.), ktorá na západe klesá k rovinám Kalahari. Smerom k hraniciam Mozambiku začínajú vystupovať z terénu horstvá Binga a Injanga. Najmä vo viacerých vyšších nadmorských výškach je vcelku príjemné podnebie, keď vás nonstop neobťažujú nepríjemné horúčavy typické z iných končín Afriky. V Zimbabwe sa vďaka týmto prírodným podmienkam nachádza viacero riečnych tokov vhodných na rafting.

Priam mystickým zážitkom je pohľad na Viktóriine vodopády (Mosioatunya – 1700 m široké a hlboké 128, najväčší súvislý vodopád na Zemi – 109m). Pri ich zhliadnutí si spomeniete na cestovateľa, misionára a objaviteľa Davida Livngstona, prvého belocha, ktorý ich po strastiplnom putovaní Afrikou uvidel. Zimbabwe je potenciálnym rajom turistov, len si to žiada absolútne upokojenie politickej situácie a trošku tolerancie voči belochom, ktorí ich nechcú kolonizovať v štýle rasistickej Južnej Rodézie, ale spoznávať tajomnú minulosť a prírodnú krásu ich krajiny. Preto potenciálni návštevníci zo Slovenska zabezpečte si vízum a môžete odcestovať do Zimbabwe, záhadnej krajiny čierneho kontinentu.

 
debata chyba